Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för att sortera matrester

Nu ska bostadsrättsföreningar och fastighetsägare i Nynäshamns kommun börja sortera sitt matavfall. I alla fall de som vill – och intresset verkar vara särskilt stort i Nynäshamns kommun, enligt SRV Återvinning.

Annons
Miljövänligt. Matrester hamnar på anläggningen i Huddinge. Bioasen som produceras där driver bland annat alla innerstadsbussar i Stockholm.

Villaägare i Nynäshamns kommun har sedan drygt två år haft möjligheten att sortera sitt matavfall, och på så vis bidra till produktionen av det miljövänligare drivmedlet biogas. Flerbostadshusen har fått vänta, men nu har turen kommit till Nynäshamn.

Södertörnskommunerna, som äger SRV, har ett mål på att att 70 procent av hushållen ska ha börjat sortera sitt matavfall till 2020. I dag ligger siffran på runt 50 procent.

– Det visade sig vara en lite större utmaning att kontakta och sälja in det till alla flerbostadshus men vi tror fortfarande att det är möjligt att nå målet, säger Maria Bäckbom, kommunikationsansvarig på SRV Återvinning.

Alla bostadsrättsföreningar och fastighetsägare har fått ett erbjudande om att börja med den nya avfallssorteringen. Intresserade som bor i villa eller radhus (dock inte på mycket otillgängliga platser) kan höra av sig direkt till SRV. Som boende i lägenhet är det inte lika enkelt att själv ta initiativet.

Det är hyresvärden eller bostadsrättsföreningens styrelse som avgör om matsortering ska införas.

– Det är kanske bäst att först försöka övertala sin fastighetsvärd eller sina grannar, säger Maria Bäckbom.

Investeringen i uppsamlingskärl står fastighetsägaren för. Men i gengäld får man ett lägre pris på soptaxan, i snitt omkring 100-120 kronor per person och år.

Håkan Oppmark, från SRV, åker för närvarande runt i Nynäshamn och träffar bostadsrättsföreningar. Än så länge sorterar bara 10-15 procent av hushållen i kommunen sitt matavfall, men arbetet med flerbostadshus har precis börjat.

– Nynäshamnarna är väldigt intresserade, här finns helt klart ett speciellt intresse för miljön. Det är flera föreningar som har hört av sig för att få börja redan innan sista svarsdatumet. Det är riktigt roligt, säger Håkan Oppmark.

Enligt Oppmark finns det pengar att spara i att börja sortera avfallet. Men de argument som biter bäst ute i föreningarna är miljövinsterna.

– I genomsnitt producerar varje hushåll 235 kilo hushållssopor per år. 80 kilo av dem är matavfall som i stället för att brännas upp kan användas till att driva fordon med.

Genom SRV:s system med papperspåsar i stället för plastpåsar minskas även användandet av fossila bränslen. Papperspåsarna kräver dock att man tänker om lite och tar del av informationen. Exempelvis ska man inte sätta lock över påsen. Det är tvärt emot avsikten då som det kan börja lukta, berättar Håkan Oppmark.

Matavfallet läggs i speciella papperspåsar. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons
Annons
Annons