Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terese Sveijer hjälpte flyktingar i Serbien

Nynäshamnaren Terese Sveijer var nyligen i Preševo i Serbien – vid gränsen mot Makedonien – och hjälpte flyktingar på plats genom organisationen Humanitet.nu. Nöden där är stor, och all hjälp är välkommen, berättar hon.

Annons
Volontärerna delade ut kartongbitar som användes till att sova på. Det kunde bli minusgrader på nätterna, berättar Terese Sveijer, som arbetade som volontär i Preševo i en vecka.

Terese Sveijer jobbar till vardags med ungdomsverksamhet på Nynäshamns kommun. Hon är tacksam för att det gick att ta ut semester med kort varsel när möjligheten att göra en insats dök upp.

– Det finns många sätt att hjälpa, men för mig personligen räckte det inte med att läsa om krisen i tidningar och skänka pengar. För mig är gräsrotsarbetet på plats viktigt. Man måste också känna efter vad man kan hantera. Jag valde att inte åka till Grekland och Medelhavet eftersom jag inte hade klarat av att se döda barn.

Humanitet.nu drivs av grupp privatpersoner. Medlemmarna delar ut mat och förnödenheter till flyktingar i Serbien och Grekland. Den begränsade storleken gör organisationen mer flexibel än de större hjälporganisationerna, menar Terese.

Hittills har Humanitet.nu samlat ihop omkring en miljon kronor. Volontärerna bekostar sitt arbete själva, så alla pengar går oavkortat till människorna i nöd.

Humanitet.nu pekade ut gränsstaden Preševo som en angelägen plats. Hit kommer människor till fots på väg norrut i Europa. Ibland kunde kön till gränskontrollen i Preševo ringla sig så lång att det tog två dagar att passera, berättar Terese Sveijer.

Tillsammans med nio andra volontärer köpte hon en stor mängd basvaror och fyllde en lastbil till bredden. De parkerade den en bit bort från ansamlingen av flyktingar för att inte skapa en orolig situation. Volontärerna jobbade nattetid eftersom få andra organisationer var aktiva då och för att människoströmmarna fortsatte att komma in i lägret oavsett tidspunkt, berättar Terese.

Till dem som passerade delade volontärerna ut matpaket och sådant som kläder och kartongskivor, de senare används som liggunderlag. Volontärerna var tvungna att åka och proviantera igen efter bara 36 timmar.

– Vi fick ett jättebra bemötande och många kramar. Men om jag tittade på någon lite för länge började jag fundera på hur de skulle klara sig egentligen. Många var i dåligt skick. Jag såg många tappra små barn som hade gått en mil på en dag. Människor är fast mellan taggtråd och krig ... Men för det mesta var det sådant tempo att man inte hann tänka.

Nu har det gått ett par veckor och Terese börjar fundera på om det kan vara läge att ta semester igen. Humanitet.nu behöver alltid fler volontärer och bidragsgivare, berättar hon.

– Det är viktigt att göra nånting. Man kan inte hjälpa alla men man kan ge någon mat, och inte minst ett leende och lite medmänsklighet som visar att vi faktiskt ser dem.

Annons
Annons
Annons