Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två överklaganden om Norvik

Under våren ska Högsta domstolen (HD) avgöra om den ska pröva överklagandena mot Svea hovrätts dom som gav grönt ljus för bygget och driften Norviks hamn i Nynäshamn. Naturskyddsföreningen menar att HD bör avgöra hamnens öde först efter att ha låtit EU-domstolen pröva domen mot ramdirektivet för vatten.

Annons
Stockholms Hamnar planerar att 2019 öppna den nya hamnen på Norviksudden i Nynäshamn.

Svea hovrätts dom överklagades till HD av naturskyddsföreningarna i Nynäshamn och i Stockholms län och AB Himmelsö.

De två föreningarna stödjer sitt överklagande på EU:s miljölagstiftning. De yrkar att, innan HD fäller sitt avgörande, ska den låta EU-domstolen pröva ärendet mot EU:s ramdirektiv för vatten.

Tanken är bland annat att få klarhet till hur hamnen och hamnbygget kommer att påverka vattnets kvalitet i Mysingen och om ramdirektivets miljökvalitetsnormer för vatten kan uppfyllas i Mysingen om hamnen byggs.

Men om HD inte upphäver Svea hovrätts dom kräver föreningarna bland annat att minst 25 procent av mängden godset som ska till eller från hamnen ska fraktas med tåg och att Stockholms Hamnar ska delfinansiera trafiksäkerhetsförbättringar på väg 225 samt åtgärder som bidrar till att den tunga trafiken ska undvika väg 225.

AB Himmelsö kräver bland annat att arbeten inom hamnområdet inte får påbörjas förrän den förorenade havsbottnen utanför Nynas raffinaderi har sanerats.

Annons
Annons
Annons