Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väktare larmade ambulans vid dödsfall

Det cirkulerar många rykten kring händelsen då en man hittades död utanför sjukhusbyggnaden i Nynäshamn den 6 januari. Här är bevakningsföretagen Rapid och Securitas berättelse.

Annons
På den plats där mannen hittades död utanför sjukhuset finns ljus och blommor. Dödsfallet utreds av polisen och av socialförvaltningen.

Det var en av Rapid bevaknings medarbetare som hittade mannen död klockan 6 på morgonen den 6 januari. Företaget har en lokal i sjukhusbyggnaden men sköter inte bevakningen där. Det gör Securitas.

Mats Adman, vd på Rapid bevakning i Nynäshamn, berättar att en intern rapport skrevs efter att mannen hade hittats.

– Han brukade hålla till i entrén. Den anställda som hittade honom hade en god relation med honom, och brukade hjälpa honom. Det är förstås hemskt att hitta någon död som man också är lite bekant med.

Efter att folk på digitala mötesplatser, främst Facebook, börjat insinuera att någon väktare skulle ha gjort fel i samband med dödsfallet, har den anställda inte alls mått bra, berättar han.

– Många skriver saker som de inte vet något om, det är hemskt.

Enligt rapporten hälsade väktaren och mannen på varandra i entrén vid 18.30 den 5 januari. De hade en bra kontakt. Mannen brukade alltid lämna sjukhusbyggnaden före klockan 19, eftersom han visste att de stängde då. När väktaren hade jobbat ett tag på annat håll, och kom tillbaka klockan 21, satt mannen fortfarande kvar inomhus.

Securitas som sköter ”stängningen” har i uppdraget att se till att inga obehöriga finns i byggnaden.

– Det är oerhört tragiskt det som hänt, säger Ronny Fredriksson, pressansvarig på Securitas.

– Vår medarbetare såg att mannen gick mot centrum efter att sjukhuset stängdes för natten.

Mannen verkar ha fått vara kvar till klockan 21 trots att sjukhusbyggnaden stängde 19.

– Det händer att väktare börjar sin runda någon annanstans om det är kallt och de vet att det finns någon kvar som de känner till, säger han.

– Vår medarbetare har det ganska tungt med sina tankar, även om denne inte har gjort något fel alls.

Han berättar att företagets personal alltid ringer polis om de hittar någon som de bedömer inte kan ta vara på sig själv.

Rapids medarbetare såg senare mannen sitta i rökkuren utanför sjukhuset. Klockan 06 kom väktaren tillbaka och upptäckte att han fortfarande var kvar där, fast nu låg han orörlig på marken. Väktaren sprang då fram till honom och larmade ambulans.

– Vår anställda har observerat honom, försökt hjälpa honom och sedan hittat honom och försökt rädda livet på honom. Det är otroligt tragiskt det som hände, men vår personal har absolut inte gjort något fel, säger Mats Adman.

Mannen hittades död onsdagen den 6 januari. Han hade jacka på sig när han hittades. Polisen gör nu en så kallad dödsfallsutredning, men ingen misstanke om brott finns. Ännu har heller ingen dödsorsak konstaterats. Nynäshamns kommuns socialförvaltning utreder saken för att ta reda på om förvaltningen har gjort något fel.

Annons
Annons
Annons