Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Våldet måste bekämpas i alla dess former”

– Det finns aldrig något försvar för att ta lagen i egna händer. Våldet ska bekämpas i alla dess former, säger kommunalrådet Anna Ljungdell (S) om den planerade attacken mot flyktingboendet i Nicksta.

Annons

Kommunalrådet Anna Ljungdell, som själv bor i Nickstadalen, i närheten av asylboendet som var det uttänkta målet för attacken, fick vetskap om måndagskvällens händelser redan samma kväll. Hon är djupt skakad av det inträffade.

– Det träffar en både personligt och på ett professionellt plan, säger hon till NP .

– Jag känner en stor lättnad och tacksamhet för både dem som tipsade polisen och polisen som tog tipset på allvar och lyckades förhindra något som kunde bli en riktig katastrof.

Den planerade attacken berör henne personligen. Flera personer i hennes närhet har engagerat sig som frivilliga på flyktingboendet, berättar hon.

–Jag har många vänner som jobbar där som volontärer. Min sambo har fått nya vänner där, min son har varit där och spelat shack med flera som bor där och min dotter har varit där och fikat. Det är inte utan att man tänker på vad som skulle ha hänt om en sådan här grupp människor kom loss i ett sådant sammanhang. Det gör också att deras handlingar kommer min personliga trygghet och min egen familjs trygghet in på skinnet, säger hon.

Kommer kommunen att vidta extra säkerhetsåtgärder efter det inträffade?

– Vi har ökat säkerheten kring asylboendena och har en hög säkerhet både för personalen, boendena och andra runt omkring. Vi har ett väldigt högt säkerhetstänkande kring de här frågorna just med tanke på att tonläget är så högt eftersom flyktingfrågorna drar i gång så mycket känslor. Säkerheten har vi bevakning på och följer naturligtvis noggrannt upp den kontinuerligt.

Anna Ljungdell understryker att, trots att kommunen har vidtagit säkerhetsåtgärder, är våld i samhället en polisiär fråga.

– Det är väldigt glädjande att kunna säga att rättssamhället fungerade i det här sammanhanget. Det är en farlig väg som vi är inne på om man tar sig friheten att ge sig på andra människor utan några som helst belägg och blir sina egna domare och jurister. Det är direkt farligt för samhället och ett direkt hot mot allas vår trygghet.

Anna Ljundell säger att hon inte kan låta bli att tänka på mordet på Ronny Landin på Nickstabadet midsommaren 1986. Landin sparkades ihjäl efter att ha gått emellan när några personer med invandrarbakgrund trakasserades av ett gäng skinheads. En av de dömda för mordet blev senare ledare för den nazistiska rörelsen Svenska motståndsrörelsen.

– Det är exakt 30 år sedan. Våldet ska bekämpas i alla dess former. Det finns aldrig något försvar för att ta lagen i egna händer. Jag vill skicka en tacksamhetens tanke till tipsarna och till polisen. De är de som har gjort den verkliga hjältehandlingen i det här sammanhanget.

Annons
Annons
Annons