Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många barn blev familjehemsplacerade i Nynäshamn

I Stockholms län blev 4,6 barn per tusen invånare placerade på familjehem eller institution under 2016, vilket var minst i landet. Södertälje hade flest placeringar i länet, det visar statistik som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Annons

Antalet barn som under 2016 blev placerade på familjehem eller institution varierade både i landet och i länet. Kommunen med flest familjehemsplaceringar i landet var Älvkarleby i Uppsala län med 26,6 barn per tusen invånare placerade.

I Stockholms län hade Södertälje flest barn i åldrarna 0-12 år familjehemsplacerade med 10,5 barn per tusen invånare. Lidingö hade minst placeringar i länet med 0,9 barn per tusen invånare placerade.

I Nynäshamn blev 4,7 barn per tusen invånare familjehemsplacerade.

Rikssnittet för familjehemsplaceringar i åldrarna 0-12 år låg på 6,2 förra året. På länsnivå hade Stockholms län tillsammans med Norrbotten lägst siffror med 4,6 medan Gotland hamnade högst på listan med 9,6.

– Det är familjehem som är den vanligaste insatsen, vilket är ganska naturligt med tanke på barnens ålder, säger Hillevi Rydh, statistiker på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Totalt blev 30 500 barn och unga placerade på familjehem eller institution under 2016, enligt Socialstyrelsens statistik om socialtjänsten till barn och unga.

Fakta om familjehemsplaceringar

Barn och unga kan placeras i familjehem eller hem för vård eller boende (HVB). Majoriteten av de barn som placeras blir placerade med stöd av socialtjänstlagen (SoL), som är en frivillig placering där vårdnadshavarnas samtycke krävs. Barn kan också placeras enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), när frivilliga lösningar inte räcker.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Annons
Annons