Annons

Annons

Annons

Nynäshamn tvingas kvala i "fel" serie

Om Nynäshamns IF når kvalserien till ishockeyns division 1 väntar långa resor till bortamatcher i Gästrikland och Dalarna. Föreningens ordförande Daniel Svensson är mycket besviken på Svenska Ishockeyförbundets kvalserieindelning.

Om Nynäshamns IF vinner play off-spelet mot Gnesta IK väntar resor till Gästrikland och Dalarna, i stället för till grannkommunerna i Stockholms län. "Förbundet struntar i oss" säger Nynäs Hockeys ordförande Daniel Svensson.

Bild: David Klasson

Annons

Under onsdagen och eventuellt även torsdagen spelar Nynäshamns IF avgörande play off-matcher mot Gnesta IK. Om Nynäs vinner båda matcherna tar sig laget till ett division 1-kval.

Nynäshamn har räknat med att få kvala i samma serie som Haninge HF, Bajen Fans IF, Värmdö HC och Nacka HK. Men nu har Svenska Ishockeyförbundet beslutat att vinnaren av play off-mötena mellan Nynäshamn och Gnesta i stället ska spela i en annan kvalgrupp, mot Valbo HC, Hofors HC och Säters IF.

Annons

Annons

Det innebär att bortamatcherna hamnar i Gästrikland och Dalarna. Nynäs Hockeys ordförande Daniel Svensson är mycket besviken.

- Det här beslutet är mycket negativt för oss, av två skäl. För det första ökar kostnaderna då vi behöver resa långt. För det andra skulle matcher mot till exempel Haninge och Bajen Fans locka en stor publik. Om publiken är lika intresserad av möten mot Valbo och Säter är osäkert, säger han.

Det finns en formell - men ganska krånglig - förklaring till att Svenska Ishockeyförbundet har valt att göra en så här underlig serieindelning. I varje kvalserie till division 1 är det i utgångsläget tänkt att fem lag ska ingå. Det brukar i normala fall innebära att ett lag från Stockholmsregionen blir tvunget att kvala i en annan region.

Eftersom division 1-klubben Järfälla HC på grund av dålig ekonomi har dragit sig ur skulle alla lag från Stockholmsregionen i år få plats i samma serie. Detta har ishockeyförbundet dock valt att inte bry sig om.

- Man brukar utgå från att kvalserierna ska indelas geografiskt. Men både Nynäshamn och Gnesta ligger längre från Gästrikland och Dalarna än Nacka, Värmdö, Haninge och Bajen. Förbundet struntar i oss som spelar play off, säger Daniel Svensson.

Under 2012 har Nynäs Hockey arbetat hårt för att sanera sin sargade ekonomi. Ett kval med derbymöten mot Haninge och matcher mot publikfavoriterna Bajen Fans hade kunnat bli en kul avslutning på säsongen.

Annons

- Vi kommer att skicka ett brev till Svenska Ishockeyförbundet och påtala att vi är mycket missnöjda med det här beslutet. Jag tror dock tyvärr inte att brevet kommer att hjälpa, säger Daniel Svensson.


David Klasson

david.klasson@nhp.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan