Annons

Annons

Annons

Annons

Stora Vika inspirerade till ny roman

Naturen runt sommarhuset utanför Stora Vika har inspirerat till miljön i Charlotte Ekboms nya roman ”Jag ska skydda dig mot livets fasor”. I sin tredje roman vill hon sprida medmänsklighet och minska fördomar.

Charlotte Ekbom vill skapa förståelse för andra människor genom sina romaner.

Bild: Jia Zhou

Annons

Psykologiska spel, kärlek och familjedrama är huvudingredienserna i Charlotte Ekboms nya spänningsroman ”Jag ska skydda dig mot livets fasor”. Romanen utspelar sig till stor del på landet, då huvudpersonen efter ett omskakande besked flyr ut till sina farföräldrar och upplever naturens läkande kraft.

Charlotte Ekman berättar om sommarstället i Brunn utanför Stora Vika, som ligger till grund för miljön:

Annons

– I romanen heter stället någonting annat, men det är utanför Stora Vika som vi har haft ett sommarställe under tio års tid. Det finns ett perfekt bord att skriva vid där, med utsikt över både skog och vatten.

Den nya romanen skrevs på flera olika ställen, säger Charlotte Ekbom till NP.

– Eftersom jag både jobbar som skribent, översättare, copywriter och layoutare, går det inte att sitta och vänta på inspiration. Jag får skriva när jag har tid över och måste vara väldigt strukturerad.

Annons

”Jag ska skydda dig mot livets faror” är ett relationsdrama om en familj där mamman under tio års tid har valt att skydda sin son från en obehaglig sanning. När 19-årige Jonatans föräldrar sedan råkar ut för en bilolycka kommer sanningen upp till ytan. Romanen är delvis baserad på den återkommande debatten om överbeskyddade svenska barn.

Charlotte Ekman har två romaner på nacken sedan tidigare, ”Kära vänner” och ”Grannsjälar”. Den gemensamma nämnaren är ämnet kärlek och mänskliga relationer.

– I denna handlar det om kärleken mellan mamma och son. Jag tycker att samspelet mellan olika människor är intressant. I min roman är det mer psykologiska spel som står för spänningen, snarare än poliser och liknande.


Vad inspirerar dig?

– I mina två senaste romaner gräver jag framför allt i varför folk agerar som de gör. Jag har velat skapa en större förståelse för vad som driver människor till att göra saker som döms ut av samhället. Det är lätt att glömma att hemska erfarenheter kan gömma sig under ytan.

Annons

Men det är inga egna erfarenheter som spelar in, berättar Charlotte Ekbom:

– Idéerna bara kommer till mig. Jag har alltid behövt skriva av mig om det som händer i samhället och vad som rör sig i mitt huvud. Det jag ofta vill förmedla är att vi människor inte är så olika som man kan tro. I många situationer där vi klandrar någon, måste vi stanna upp och tänka efter. Vi hade säkert reagerat likadant med samma bakgrund. Jag vill lära mina läsare lite medmänsklighet.


Filippa Rosenberg

np.redaktion@nhp.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan