Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Rysskräck och spindelskräck i Nynäs mörka rum

I traktens sägner är grottor hemska väsens tillhåll, men de lockar likväl. Det är något speciellt med det okända djupet, dit solens strålar aldrig når. NP hängde med två grottveteraner för att utforska Nynäshamns djupa hålor.

rutinerade speleologer. Christer Örtvall och Christina Tillö blev i unga år fascinerade av grottor. De har länge varit med i Stockholms Grottklubb, som är en förening för speleologer och grottälskare.

Bild: Henrik Lindstedt

Annons

Akta dig för grottorna i Fruberget. En gång var det en kvinna som dog där. Det var sommaren 1719 när ryssarna kom. Medan de brände gårdar och härjade tog en fru från Hammersta alla sina rikedomar och flydde till en av grottorna. Hon höll på att klara sig helskinnad när hennes tupp plötsligt gol – hon var avslöjad! Ryssarna släpade ut henne ur grottan och avrättade henne.

Eller var det verkligen så? Det finns massor av sägner om ryssar, rövare och troll som håller människor fångna eller rent av mördar dem i grottor. Liknande historier kan dessutom kopplas till flera olika grottor.

– Det finns många frugrottor. De har fått sina namn efter sådana här historier. Liksom det finns skräddar- och skomakargrottor, säger Christer Örtvall, speleolog (grottforskare) och utforskare av Nynäshamns grottor sedan 1970-talet

Annons

Annons

När NP följer med Christer och hans kompanjon från Stockholms Grottklubb, Christina Tillö, till grottan i Fruberget är det däremot inte trollen som spökar. Vi blir stående i grottans spektakulära öppning. Mörkret anar innanför, där det labyrintiska gångnätet börjar. Det slingrar sig 261 meter in i berget, vilket gör Frugrottan till kommunens största. Det är något man skulle vilja se.

Men grottan är vattenfylld och det finns många ställen där du riskerar att snava och halka. Kanske finns det en poäng med skräckhistorierna från förr?

– Den här grottan är avancerad. Så om du inte är van borde du inte klättra in, säger Christer, som är den som har kartlagt grottan.

Fruberget ligger mellan Landfjärden och Hammersta och är synligt på vänster sida vägen.

Vi fortsätter vår grottsafari västerut mot Norr Källsta, i Sorunda. Högst upp på en kulle som kallas Kvarnklinten gömmer sig en underlig syn bakom träden. Det ser ut som att toppen av kullen har sprängts upp av en hiskelig kraft. Stora stenblock ligger huller om buller.

Christer tror på teorin att toppen faktiskt är uppsprängd – genom en metangasexplosion. Den skulle ägt rum då metangas i berggrunden frigjordes när inlandsisen drog sig tillbaka. Men han påpekar att det inte är vetenskapligt vederlagt.

Mellan blocken har det skapats en mängd gångar. Blåställ och hjälmar åker på innan vi beger oss ner. Christer och Christina som tidigare klagat över gamla kroppar kravlar sig smidigt in genom en trång skreva in i en grottsal. Solen tittar in, men det är ändå svalt och lugnt.

Ett par mil söderut, ungefär 500 meter väster om Älgvikens gamla pendelstation, ligger Tuppstenen (uppkallad efter en liknande sägen som den ovan).

Annons

– Det här är nog den intressantaste grottan i Nynäs. Och den är dessutom barnvänlig. Om man vill ut på söndagsutflykt med familjen så är det här perfekt.

Annons

Belägen längs med Sörmlandsleden och utpekad med skyltar är det ganska lätt att hitta dit. Ungefär 50 meter upp för en slänt finner man den, ett stort flyttblock kluven i två delar vilka tillsammans skapar en skreva. Den är ungefär åtta meter djup och slutar i en liten kammare urgröpt ur moränen. Där inne är det svalt och mörkt.

– Det kanske låter konstigt, men när det är helt svart - du hör ingenting och ser ingenting – då står tiden liksom helt stilla, säger Christina Tillö.

Hon pekar med ficklampan mot väggen. Här verkar djuren trivas – där hänger stora myggor, sniglar och en och annan spindelkokong vaktad av en spindel. Den här grottan är inget för den med insektsfobi.

– Det brukar bo fladdermöss här också, berättar Christer.

Det finns många fler grottor i Nynäshamn, varav några faktiskt ligger i de centrala delarna. Vid Jättekastgränd ligger till exempel en liten grotta. Det finns också flera i Lövhagen och ut mot Knappelskär. Annars rekommenderar Christer grottorna som finns ute på öarna i skärgården.

När man planerar en utflykt till en grotta finns det några saker att tänka på. Det blir ofta vått, kladdigt och mörkt. Därför är det en bra idé att ta på sig overall och hjälm utrustad med pannlampa. Men enligt Christer är en sak absolut viktigast.

– Gå inte ensam i grottor!

Mörkret härskar. Inne i grottans mörker kan du glömma världen utanför för en stund.

Annons

Bergtagen. – I början var grottorna ganska läskiga, men jag blev bergtagen, säger Christina Tillö.

centralt. Christer tittar ner i Sällskapsgrottan, som ligger mittemot Sandhamnsvägen 56.

Annons

spindelfobi. Många djur trivs i grottor.

grottkarta. En röd prick markerar grottan.

Gå aldrig ensam i grottor! Christer Örtvall, speleolog

Annons


Henrik Lindstedt

henrik.lindstedt@nhp.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan