Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Agneta ska hypnotisera i Nynäshamn

Agneta Wennerbo öppnar inom kort ett hypnos- och hälsocenter på Floravägen i Nynäshamn. NP fick på förhand testa en hypnosbehandling mot en mildare form av spindelrädsla. Om behandlingen var framgångsrik är ännu oklart, men ett häftigt sätt att lära känna sig själv bättre var det definitivt.

Agneta Wennerbo ska öppna ett hypnoscenter i Nynäshamn.

Bild: Gunnar Jacobsson

Annons

Som nybörjare får jag en ganska lång resa in i det avslappningstillstånd mellan sömn och vakenhet som karakteriserar hypnosen. Jag ligger på en brits i Agneta Wennerbos nuvarande hälsosalong i Stockholm, tyst i bakgrunden hörs generisk avslappningsmusik, förmodligen framtagen för att vara så tråkig att man blir trött.

Agnetas röst talar till mig i en monoton och lugn ström och jag känner hur jag sakta svävar iväg från mig själv. Samtidigt känner jag en motgående rörelse från mitt vakna medvetande, den del av mig som vill komma ihåg att jag är här som journalist och ska göra ett jobb och inte alls vill förlora kontrollen. Agnetas röst fungerar som en slags distraktion från den konflikten, upplever jag, och gör att medvetandet kan luras att ge med sig mer och mer.

Annons

Efter en god stund är jag redo för nedräkningen. Agneta börjar sakta räkna ned från tio medan hon fortsätter att prata om hur avslappnad jag är och att jag sjunker djupare och djupare ner i medvetandet. Just innan hon kommer till siffran två börjar det hända grejer.

Annons

– När du hör nästa siffra kommer du att sjunka dubbelt så djupt ner i medvetandet som hittills, säger Agneta, nu nästan auktoritärt, och när hon sedan uttalar det laddade ordet ”två” känner jag som en våg av trötthet strömma upp underifrån och dra mig nedåt, det är enda gången under behandlingen som jag känner mig påverkad utifrån.

”Oj oj oj, inte DUBBELT så djupt”, hör jag mitt nyktra journalist-jag tänka, ”dit vill jag inte, det får räcka med lite till bara”.

Det finns ingenting i hypnosen som sker mot patientens vilja, förklarar Agneta senare. Jag frågar om showbiz-hypnotisörer som man har sett på tv, som till exempel kan få hypnotiserade att kackla som kycklingar. Sådana hypnoser är äkta, enligt Agneta, men de utförs av väldigt skickliga hypnotisörer och de medverkande har valts ut för att de är särskilt mottagliga, och har även ofta genomgått en förberedande hypnos.

Agneta utför bara terapeutiskt hypnos. Undertecknad gillar inte spindlar. Det är långt ifrån en fobi men vi bestämmer oss för att försöka få bort det irrationella obehaget.

Under hypnosen får jag föreställa mig situationer där jag träffar våra åttabenta små vänner. Jag ligger i ett badkar och en spindel kommer krypande på kanten. Jag får i uppdrag att föreställa mig den bilden ”utanför mig själv”, som sedd på en mobilskärm, och sedan sparka iväg mobiltelefonen samtidigt som jag skrattar åt hur löjlig spindeln var.

Annons

Annons

– Vi jobbar med att förändra känslan som är kopplad till olika bilder. Vi behöver inte gå in och gräva djupt i det förgångna och hitta orsaken till problemet. Det räcker med att förändra hur vi förhåller oss till det i det undermedvetna, säger Agneta Wennerbo.

Med undermedvetet menar Agneta den del av vårt medvetande som arbetar och registrerar saker även som vi inte är fullt medvetna om det, som till exempel när vi kör bil. Om någon tvivlar på att det finns olika lager av medvetande kan jag rekommendera ett besök hos en hypnotisör, om inte annat för att uppleva det inre samtalet mellan dessa instanser.

Fungerade behandlingen då? Jag har ännu inte råkat på någon spindel, men tanken på att låta en mindre spindel klättra på mig känns faktiskt mindre jobbig. Dagen efter bildgooglar jag ”spindel” och jag måste erkänna att det fortfarande finns många varianter som inte ser så roliga ut ...

Enligt Agneta Wennerbo beror utfallet av hypnosen mycket på hur motiverad man är till att få till en förändring av beteendet (som spindelfobi eller att sluta röka). Det kan krävas flera återbesök, förklarar hon.

Den 22 oktober håller Nynäs hypnos- och hälsocenter öppet hus för nyfikna. Mottagningen kommer inledningsvis att ha begränsade öppettider. Agneta erbjuder även sådant som massage, yoga, näringsrådgivning och zonterapi.


Gunnar Jacobsson

gunnar.jacobsson@nhp.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan