Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Ellevio tar över lokala elnätet - Inga prishöjningar att vänta

Nu står det klart vilka som kommer att ta över ägandet av Nynäshamn Energi AB. Kraftringen har sålt verksamheten till Ellevio AB, som har elnät i samtliga landsdelar.

Ny ägare. Nynäshamn Energi AB får Ellevio som ny ägare från och med sista november. Ellevio omsatte 2015 drygt 6 miljarder kronor.

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

NP rapporterade i slutet av september att Kraftringen var på väg att sälja elnätet i Nynäshamns kommun. Nu står det klart att de nya ägarna för Nynäshamn Energi AB blir Ellevio, som är stora i Stockholms­regionen.

Annons

Annons

– Nynäshamn har ett välskött nät och jag är väldigt nöjd på alla sätt och vis över det här förvärvet, säger Johan Lindehag, som är vd på Ellevio.

Ellevio har 915 000 kunder fördelat i samtliga landsdelar. Majoriteten av kunderna finns i Stockholmsområdet. Företagets totala elnät är 7 200 mil.

Överlåtelsen kommer att ske den 30 november 2016. Enligt Johan Lindehag kommer det inte att märkas för de 16 000 kunderna hos Nynäshamn Energi.

– Initialt kommer det inte att göra det. Kunderna behöver inte göra något aktivt val utan det fortsätter precis som vanligt, säger Lindehag.

Hur kan priset komma att påverkas?

– Vi har ingen avsikt att justera några priser. Men vi vill samredovisa Nynäshamns nät med Stockholmsregionens nät. Och Stockholmarna har i dag lägre pris än Nynäshamnarna.

Nynäshamn Energi och Ellevio

Elnätet i Nynäshamns kommun har fram till nu ägts av Kraftringen, som har den största delen av sin verksamhet i Skåne och Blekinge. Företaget vill nu fokusera på den marknaden.

När Kraftringen bestämde sig för att sälja verksamheten i Nynäshamn bröt man dock ut den för att lägga den i ett separat bolag, med det nygamla namnet Nynäshamn Energi AB.

Den nya ägaren, Ellevio, har verksamhet i hela landet och äger bland annat elnätet i Stockholms stad. Bland Ellevios ägare finns Tredje AP-fonden, Folksam och Första AP-fonden.


Birk Sollenius

birk.sollenius@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan