Annons

Annons

Annons

Fotboll

Nya ordföranden: Nu ska NIF tillbaka till division 5 på fem år

Nynäshamns IF fotbolls nya ordförande Håkan Svanberg har höga ambitioner för klubben som i flera år fallit i seriesystemet. Aktivt uppsökande ska bygga en bred ungdomsbas som ska leda till långsiktiga framgångar.

Håkan Svanberg, tidigare styrelseledamot i Nynäshamns HC, blev i oktober ny ordförande för Nynäshamns IF FK, NIF. Laget har sedan 2009 fallit i seriesystemet och var nyligen tvunget att ställa in säsongen på grund av en för tunn trupp. Men han ser ändå utvecklingspotential.

På fem år vill Svanberg ta NIF tillbaka till division 5 och göra klubben till Nynäshamns ”största och bästa fotbollsklubb”. Huvudingrediensen i satsningen ska bli att stärka ungdomsverksamheten genom mer aktiva åtgärder och på sikt ha flest utövare både på kill- och tjejsidan.

Annons

– Jag tror att det finns utvecklingspotential men vi måste tänka lite annorlunda. Vi måste vända oss utåt och försöka hitta lösningar. Man kan inte bara sitta och vänta, säger Håkan Svanberg.

Annons

– I styrelsen diskuterar vi för närvarande olika möjligheter. Vi måste öka aktivitetsnivån. På det sista styrelsemötet beslöt vi som ett första steg att sätta upp ”värvningsaffischer" på skolorna och att vi under våren besöker skolorna för att berätta om vår verksamhet.

Svanberg vill lägga särskilt mycket krut på att få in fler tjejer i föreningen. I förlängningen vill han gärna se att ett satsande damlag återuppstår. Men för att det ska bli av krävs det att viljan finns hos ungdomarna.

– Vi kommer inte att värva folk från andra föreningar. Vi bygger underifrån.

Redan till nästa säsong kan ett gäng killar födda 1999 och 2000 ta klivet upp till seniorlaget. Målet är att laget ska vara tillbaka i seriespelet till nästa säsong med en trupp bestående av ungefär hälften äldre rutinerade spelare och hälften juniorer.

– Om man har bra ungdomsverksamhet så får man seniorfotbollen på köpet. Det går inte att börja i andra änden. En bra och bred bas och gott engagemang bygger samhörighet och gott kamratskap. Då får man automatiskt in spelare.

Ett annat verktyg för att få fler ungdomar in i klubben är en fond för dem som inte har råd att prioritera fotbollen. Stockholms Idrottsförbund gillar idén och ska gå in med ett startkapital. Enligt Svanberg ska fler sponsorer vara sugna på att bidra.

Tanken är att ungdomar som inte har råd med spelaravgift, klubbmedlemskap och liknande ska kunna ansöka om pengar.

Annons

Annons

Pengar är för övrigt något som Svanberg tar på allvar. Innan han accepterade ordförandeerbjudandet säkerställde han att klubbens ekonomi var stabil. Något han vet vikten av med erfarenhet från ledarroller inom näringslivet samt styrelseuppdrag i NHC.

Behöver klubben göra något annorlunda för att få in mer pengar?

– Vi ska försöka vända oss utåt och jobba med sponsorer på ett bättre sätt än vad vi gjort tidigare, säger Håkan Svanberg.

Nynäshamns IF:s herrar har blivit omsprunget av de andra lagen i kommunen. Men om man ska ta den nya ordföranden på orden så är styrkeförhållandet på väg att ändras. Här i derby mot Ösmo IF 2014.

Bild: Jesper Klingnell

Fakta: Från stabil division 4-klubb till sjuan

Nästa år firar NIF 100 år. Kanske blir det då dags för en återkomst för klubben som under de senaste sju åren har fallit i seriesystemet.

Från andra hälften av 80-talet och två decennier framåt i tiden var NIF en stabil division 4-klubb. Men 2009 halkade klubben ner till division 5. Under de kommande sju säsongerna fortsatte nedgången.

Inför årets säsong fann sig klubben i division 7 och höll inte på att komma till start eftersom de inte fick ihop tillräckligt många spelare. Halvvägs in på säsongen meddelade klubbledningen att laget, som då endast hade tre poäng och -56 i målskillnad, var tvunget att dra sig ur serien.


Henrik Lindstedt

08-587 122 11
henrik.lindstedt@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan