Annons

Annons

Annons

Annons

Tennis

Efter 30 år gör tennistränaren bokslut – Flyttar till tennismeckat i Skåne

I slutet av januari avgår Fredrik Persson som Nynäshamns Tennisklubbs chefstränare efter tre decennier av olika tränarroller i klubben. Han ersätts av sin tidigare elev Fredrik Wallier och den gamla räven Göran Sundh.

Fredrik Persson har varit aktiv i Nynäshamns Tennisklubb i tre fjärdedelar av sitt liv.

Bild: Henrik Lindstedt

”Fredrik Persson är Nynäshamns tennisklubb”, får jag höra av en medlem. Den beskrivningen vill han inte riktigt skriva på, men vi kan låta hans erfarenhet tala för sig själv. Han är född och uppvuxen i Nynäshamn och Sorunda och blev snabbt involverad i tennisklubben. Han hängde med kompisar på grusplanen på somrarna och när sedan tennishallen invigdes 1983 började han träna regelbundet.

– Då var jag 11 år, säger Fredrik Persson, när NP träffar honom i tennishallen.

Fyra år senare blev den då 15-åriga Fredrik hjälptränare för 5–7-åringar. Sedan dess har han aldrig slutat leda. I år har det gått 30 år sedan dess och Fredrik har jobbat som chefstränare i nästan 20 år.

Annons

Annons

– Tennisklubben har betytt väldigt för mig, hallen har varit mitt andra hem. Dels har det varit mitt jobb, men det har också tagit upp en stor del av min fritid. Jag har fyra barn som alla har spelat tennis. Det har blivit en familjegrej.

Det har det sannerligen. När flyttlasset nyligen gick söderut till Skåne och tennismeckat Båstad var det inte för Fredriks skull, utan huvudsakligen för 13-åriga dottern Emmas skull. Hon vill nämligen ha en bättre miljö för att kunna satsa på tennisen.

Med till Båstad är även tennisspelande dottern Elin och frun Sofie. Lyckligtvis har Fredrik även fått en jobbrelaterad anledning att flytta dit.

– Sedan ungefär en månad står det klart att jag fortsätter med tennisen. Jag ska bli klubbchef för Söndrums TK i Halmstad, säger han med ett leende på läpparna.

När jag säger till Fredrik att jag har hört att han "är" tennisklubben visar han upp sin ödmjuka sida. Nej, tycker han, det finns för många andra som gör viktiga insatser i klubben. Han lyfter fram styrelsen, de olika kommittéerna och inte minst Felix Wallier.

Fredrik Persson med tränaren Felix Wallier som nu kommer få mer ansvar.

Bild: Henrik Lindstedt

26-åriga Felix är Fredriks gamla elev som nu är en av två som ska axla hans mantel. Han har redan i ett par år ansvarat för vuxentennisen, arrangerat tävlingar och arbetar som tränare i klubben. Nu ska han gå upp till en heltidstjänst och ta över administration och banskötsel.

Annons

Annons

Göran Sundh är den andra pusselbiten. Han är meriterad tennisveteran och har bland annat varit förbundskapten för veteranlandslaget. Nu ska han bli NTK:s första sportchef. Hans ansvar kommer att vara mer övergripande.

– Göran har visioner och vill utveckla klubben. Han vill ha mer och bättre verksamhet, säger Felix.

När Fredrik nu rör sig vidare i karriären hoppas han att arbetet i Nynäshamns Tennisklubb fortsätter under mottot ”tennis för alla”. Särskilt viktigt är att få fler ungdomar bort från skärmarna och ut på tennisplanen.

– Klubbens framtid är juniorerna, säger han.

Fakta: Nynäshamns Tennisklubb

Bildades 1932 som Telegrafverkets verkstads Tennisklubb. Samma år anlades den första tennisbanan vid Vikingavägen, där det i dag ligger fyra stycken. 12 år senare bytte klubben namn till dagens Nynäshamns Tennisklubb.

Klubben har i dag runt 400 medlemmar. 70–80 veteraner, 130 ungdomar och 40–50 vuxna tränar regelbundet.

Läraren blir mästrad av eleven.

Bild: Henrik Lindstedt


Henrik Lindstedt

08-587 122 11
henrik.lindstedt@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan