Annons

Annons

Annons

Annons

Tennis

I Gustav V:s anda – Tennisveteraner i tidstypisk mundering gjorde upp om kungatiteln – se film och bilder

Tiden tog ett rejält skutt tillbaka när Nynäshamns tennisklubbs veteraner möttes i en turnering i "V-Gurras" anda. I tidstypiska kläder och med träracketar avgjordes turneringen, som höll på i princip hela dagen.

Inbäddat innehåll

Tanken att anordna en turnering i den gamle tenniskungens anda har funnits i föreningen ett tag. Och i onsdags blev det av. 24 veteraner slöt upp i tennishallen i tidstypiska kläder med skjorta, byxor och hatt i vitt som ju historiskt sett är tennisens färg.

– Att spela med träracket är också ett krav. Och det är en utmaning, säger tävlingsledaren Anders Gurén som själv kom i vita linnebyxor, skänkta till föreningen av Gunnar "Gno" Norberg, som var chefredaktör för NP 1930–1956 och tennisentusiast.

Annons

Kung Gustaf V (1858-1950) har betytt mycket för svensk tennis. Intresset för sporten väcktes i början av 1930-talet, när kungen började spela tennis i Båstad. Gustaf V, som kallades Mr. G i tennissammanhang, lockade stor publik i de 15 år han spelade där. 1944 tävlade han för sista gången i Båstad, då 86 år gammal.

Annons

Att plocka upp det tidstypiska är en väldigt rolig idé, tyckte Lasse Gustafsson och Donald "Dolle" Högberg, två av dem som deltog i turneringen, trots att tävlingsklädseln var alldeles för varm och att det kanske blev en och annan ramträff för mycket med de gamla träracketarna.

Rutger Blomqvist, Leif Nordström, Lasse Gustafsson, Sören Westerlind, Lennart Axelsson och Christer Liljegren; tre av dubbelparen i Mr G:s Träracket.

Bild: Carina Albin

Lagen i turneringen lottades ihop enligt ett seedningssystem. Paren spelade två matcher om två set var i en grundomgång. Vinnarna i respektive grupp gick sedan vidare till semifinal och final.

I finalen stod till slut Anders Gurén/Bo Wiberg mot Anders Collin/Leif Hansson. Collin /Hansson drog det längsta strået och vann med siffrorna 4-3, 3-4, och 7-4 i tiebreak.

En tävling i tävlingen var vem som hade bäst klädsel för dagen. Vinnaren här blev Christer Liljegren, som också hade plockat fram runda glasögon som den gamle kungen hade.

Anders Gurén tror absolut att turneringen kommer att bli ett återkommande evenemang.

– Det är mycket prestige här, och väldigt trevligt, sade han och skrattade.

Dubbelturneringen Mr G:s Träracket blir förhoppningsvis en återkommande tävling, enligt många spelare.

Bild: Carina Albin

Annons

Tävlingsledaren Anders Gurén.

Annons

"Mr G" som kung Gustav V kallades i tennissammanhang. Här spelar han dubbel mot herr Pollak, fru Satterthwaite och fröken Mayer i Nice 1936.

Bild: Scanpix

Hans Lundberg och Jan Gawelin.

Bild: Carina Albin

Dubbelparet Christer Liljegren och Lennart Axelsson.

Bild: Carina Albin

Christer Liljegren vann pris för bästa klädsel.

Bild: Carina Albin

Bild: Carina Albin


Carina Albin

08-587 122 13
carina.albin@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan