Annons

Annons

Annons

Regeringen lägger fram krisplan för Postnord – ministern befarar "nytt Vattenfall"

Postnords danska verksamhet kämpar med lönsamheten och näringsminister Mikael Damberg befarar att bolaget kan bli ett nytt Vattenfall.
Nu arbetar regeringen med en krisplan för det statliga företaget.

Postnords svenska verksamhet går än så länge med vinst.

Bild: Emil Langvad/TT

I ett internt arbetsdokument som Dagens Nyheter tagit del av uttrycker Mikael Damberg oro för att krisen kan mynna ut i ett nytt "Maudavtal", det vill säga i paritet med Vattenfalls köp av Nuon 2009. Mångmiljardaffären var förödande för Vattenfall.

Annons

Annons

Postnord ägs gemensamt av danska och svenska staten och krisen är framför allt i den danska delen, där företaget gjort en förlust på 481 miljoner kronor under de första nio månaderna 2016. Den svenska verksamheten går med vinst. Skillnaden beror på att danska staten tvingat alla medborgare att skaffa e-post vilket minskat brevvolymen – och därmed Postnords intäkter – markant.

I krisplanen ingår att gå igenom de prognoser och riskanalyser företaget gjorde innan den svensk-danska sammanslagningen, och att anlita rådgivare för att klarlägga vilket handlingsutrymme staten har som ägare. Om brevvolymerna i Sverige börjar falla i samma takt som i Danmark är risken stor att skattepengar måste pumpas in i bolaget i form av kapitaltillskott, skriver DN.

Mikael Damberg har valt att inte uttala sig innan Postnords bokslut presenteras i morgon, fredag.


Julia Andersson

julia.andersson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan