Annons

Annons

Annons

Annons

Tennis

Elittränaren Göran Sundh basar över träningen i Nynäshamns tennisklubb

Han har varit lagkapten för det svenska tennislandslaget och själv tävlat på elitnivå. Nu tar Göran Sundh över träningsverksamheten i Nynäshamns tennisklubb.

Inbäddat innehåll

Det är tydliga instruktioner och beröm om vartannat. Ett nyopererat knä sätter stopp för springandet för tillfället, men med racket och bollvagn är tennistränaren Göran Sundh med överallt ändå.

– Det här är ett härligt gäng, vilka ungar! De har utvecklats bra under året, säger han och förser en av de unga spelarna på banan intill med en boll från vagnen.

Göran Sundh har nyligen tagit över som huvudtränare och sportchef efter Fredrik Persson, som efter många år slutade som ansvarig tränare i Nynäshamns tennisklubb. Men Sundh är långt ifrån okänd i hallen. För 1,5 år sedan togs han in som konsult, bland annat för att dra igång tävlingsverksamheten. Nyligen avklarade Salk Open, som är Sveriges största inomhustävling för juniorer, blev lyckad för NTK:s del. Och fler tävlingar är på gång. I dagarna ska flera i just den här gruppen tävla i Maxi-cupen för barn upp till tolv år.

Annons

Annons

– Det är en snäll tävling där alla får medalj, men det är bra att vänja sig vid att tävla, säger han.

Med tydliga instruktioner och beröm om vartannat blir träningen kul. Göran Sundh är ny sportchef i Nynäshamns tennisklubb.

Bild: Helene Skoglund

Hans egen meritlista på tävlingsfronten är lång. Vad sägs till exempel om tretton SM-guld och tre nordiska mästerskap? Göran Sundh har också varit Europamästare i dubbel, och var som bäst rankad tia i världen i singel och nia i dubbel. Han var också en tid lagkapten för svenska tennislandslaget. I Västerhaninge, där han bor, tränade han fram Paulina Milosaveljevic till Sveriges damtopp. Han har också varit aktiv inom svensk rullstolstennis. I Västerhaninge håller han fortfarande på med den verksamheten.

– Den håller jag hårt i, det är så kul! Och under sportlovet tänkte vi köra här i Nynäshamn. Då vill vi gärna ha hit många som vill testa tennis, säger han.

Träningen, den ska vara kul. Det får gärna vara tufft, men det måste vara kul.

– Och även de elever som inte vill satsa stenhårt på att bli elitspelare har rätt att få ordentligt med coachning. De är klubbens kunder, och de har lika mycket rätt att få hjälp att utvecklas i sitt spel. Alla utvecklas inte likadant, och en del av dem som inte ville satsa hårt i unga år kanske vill göra det de blir närmare tjugo.

Göran Sundh har coachat fram många duktiga spelare genom åren. Här är han med Elwira Sundh, Elsa Rahm och Greta och Lisa Sohlberg.

Bild: Helene Skoglund

Annons

Göran Sundh har många idéer. Vill gärna samarbeta med kommunen på olika sätt och till exempel bjuda in nyanlända för att spela. Framför allt tror han att det är viktigt att man har hjärtat med sig i allt man gör,säger han. Och han har en tydlig filosofi när det gäller vilken anda han vill ha i hallen. Det ska inte vara något ”vi och dem”.

Annons

– En tränares uppgift är inte bara att lära ut tennis, utan minst lika mycket att bygga upp gemenskap och respekt. Jag tror på att de äldre får hjälpa de yngre, att man hälsar på varandra, hjälper varandra. Man förstör aldrig för en kompis. Jag vill att alla i klubben ser sig som en del i en stor vargflock, som man är stolt över.

Jag vill att alla i klubben ser sig som en del i en stor vargflock, som man är stolt över.

Det går också att översätta till Nynäshamn som samhälle, menar han.

– Tänk vad mycket det finns här att vara stolt över. Det borde märkas mer, tycker jag. Hela Nynäshamn borde vara en enda stor stolt vargflock!

Yes, där satt den! Greta Sohlberg och Elsa Rahm spelar dubbel.

Bild: Helene Skoglund

I dubbeln är kommunikation viktigt. Adriaan Spee närmast nätet lämnar över till Jonatan Wigren.

Bild: Helene Skoglund

Tränaren Felix Wallier har även han många år i Nynäshamns tennisklubb.

Bild: Helene Skoglund

Annons

Lisa Sohlberg övar forehand med Göran Sundh.

Bild: Helene Skoglund

Emelie Lindgren var en av de NTK-spelare som det gick bäst för i juniortävlingen Salk Open nyligen.

Bild: Helene Skoglund

Elsa Rahm övar på sin serve.

Bild: Helene Skoglund

Annons

Adriaan Spee.

Bild: Helene Skoglund

Jonatan Wigren var en av dem som deltog i Maxi-tävlingen i hallen under fredagen.

Bild: Helene Skoglund


Helene Skoglund

08-587 122 17
helene.skoglund@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan