Annons

Annons

Annons

Simning

Ösmo-simmare klara för internationell simtävling i Berlin

Tio simmare från Ösmo simsällskap har kvalificerat sig till International Swim Meeting i Berlin nästa helg. Det blir klubbens första internationella tävling.

Tio simmare från Ösmo SS åker till Berlin för att tävla i Swim Meeting.

Bild: Privat

När Ösmo simhall renoverades för ett tiotal år sedan så innebar det ett ordentligt medlemstapp för Ösmo simsällskap.

– Vi förlorade väl halva klubben då. Det tar ju jättelång tid att bygga upp en verksamhet igen och få upp ett gäng simmare i 13–14-års åldern som simmar på ungdomsmästerskapsnivå. Nu ska det bli kul att se hur de står sig i Europa, säger simtränare Nicklas Sandberg.

Bland simmarna tror han lite extra på Mattias Kvist, född 2003 och som har visat upp flera lovande resultat.

– Han kommer säkerligen ta sig till finalheatet i 50 meter frisim och kanske till 100 meter också, eventuellt även 100 meter ryggsim. Jag har tittat lite på tiderna från förra årets tävling och där skulle han ha hamnat i tio i topp med de tiderna han har klarat. Men man vet ju inte hur det ser ut i år, det är ju en stor tävling med 25 deltagande nationer.

Annons

Annons

Tolv av klubbens simmare i åldrarna 13–26 kvalificerade sig till tävlingen som äger rum i Berlin 3–5 mars, tio av dem hade möjlighet att ta sig till Tyskland för att delta. Tillsammans kommer de att genomföra 42 starter i mästerskapet som förra året var en av kvaltävlingarna till OS. De flesta simmarna är från Europa men i startlistan finns även deltagare från till exempel Brasilien och tidigare år har även simmare från afrikanska Rwanda deltagit.

Målsättningen för Ösmotruppen i Berlin är att se till att följa Svenska simförbundets kravbild på hur mycket man ska träna och klara av för olika åldrar. Men på ett individuellt plan sätts det givetvis olika målsättningar beroende på simmarens utveckling. Därutöver är det att betrakta som en mål i sig bara detta att tävla internationellt. Nerverna har redan börjat göra sig påminda bland simmarna.

– Jag satt ju halva träningen i går med simmare som börjar känna sig nervösa redan nu, över en vecka i förväg. Det är andra språk som talas, det kommer finnas ett call-room där de får sitta och vänta innan de blir uppropade och ska infinna sig vid startbryggan ... Jag fick köra alla de gamla vanliga motivationsknepen med att man ska visualisera tävlingarna framför sig, inte tänka negativa tankar och så vidare.

Om det här är början på en guldålder med fler internationella tävlingar för Ösmo simsällskap törs Nicklas Sandberg inte svara på.

Annons

– Det kostar ju en del att åka på tävlingar utomlands, så det är ett problem, och efter sommaren ska vi på ett utlandsläger för att toppa upp simmarna. Sedan har vi nog bränt hela vår budget för 2017, säger han.

Annons

"Han kommer säkerligen ta sig till finalheatet i 50 meter frisim och kanske till 100 meter också, eventuellt även 100 meter ryggsim", säger tränaren om Mattias Kvist.

Bild: Privat

Delar av truppen som tävlar i Berlin, fr v tränarna Anders och Victoria, simmarna Camila, Linn, Liam, Mattias, Zin, Sandra och Sebastian. Längst till höger tränaren Nicklas. Saknas på bild gör simmarna Fanny, Marie-Therese och Bianca.

Bild: Privat


Jenny Folkesson

08-550 921 65
jenny.folkesson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan