Annons

Annons

Annons

Ridsport

Åldern stoppar inte Ulla Håkansson att rida dressyr-SM: "Ridsporten är för alla"

Dressyrryttaren Ulla Håkansson har gjort oräkneliga SM-starter sedan slutet av 60-talet och har flest SM-medaljer. Att hon fyller 80 år i höst tycker hon inte är något att tala om.
– Redan när jag var femtio var det många som frågade när jag skulle sluta rida, säger hon.

Ulla Håkansson är en dressyrikon i Sverige och hennes meritlista är väldigt lång, här hittar vi deltagande i sex OS med två bronsmedaljer och individuella placeringar, 24 SM-medaljer, ett VM-brons och två EM-brons.

– Jag har fått uppleva fantastiska saker och åkt till en massa ställen tack vare hästarna, jag hade inte fått uppleva allt det här om jag inte hade tävlat, säger Ulla Håkansson som med sina 79 år är i äldst i startfältet på dressyr-SM som nu rids i Strömsholm.

– Det är många som brukar påminna mig om det, att jag fyller 80 år i höst, säger hon när hon tar emot i sin hästbuss på tävlingsplatsen.

– Redan när jag var femtio var det många som frågade när jag skulle sluta rida. Jag håller på så länge det är kul, det är ett bra sätt att hålla igång kroppen också, säger hon.

Annons

Läs också: Jens Fredricson om Strömsholmstävlingarna: "Det bästa minnet i karriären är härifrån"

Annons

Ulla Håkansson är en stor dressyrikon i Sverige och deltar nu i SM som rids i Strömsholm.

Bild: Therese Nilsson

Hemma på gården utanför Kristianstad finns flera hästar. Det 18-åriga stoet Richelle 2 har varit Ulla Håkanssons tävlingskamrat sedan 2009. Det är den enda tävlingshästen i stallet men Ulla Håkansson rider två hästar varje förmiddag.

– Sedan håller jag igång med linedance och squaredance också, jag går med stavar med hundarna varje eftermiddag. Jag tränade judo förr, det är ett bra komplement till ridningen. Man tränar fallteknik som man har nytta av om man skulle ramla av, säger Ulla Håkansson.

Läs också: Trendande ridsporten gjorde entré på Strömsholm: "Jag hoppas på ett landslag"

I söndagens SM-kval red Ulla Håkansson och Richelle 2 ihop 58,7 procent.

Bild: Therese Nilsson

I söndagens SM-kval red ekipaget ihop 58,7 procent i Grand Prix-klassen, missar i piaffen och passagen drog ner betyget av de fem domarna. Under måndagen ska Ulla Håkansson rida Grand Prix Special.

– SM är årets viktigaste tävling för mig. Det är ju ett svenskt mästerskap, så mycket större än så kan det inte bli här i Sverige. Dessutom är det kul att det här är i Strömsholm, jag känner mig hemma här, säger Ulla Håkansson som tävlar för Strömsholms Ridsportförening.

Annons

Annons

Det bästa är umgänget med hästen, att kunna manöverera 600 kilo dit man vill med lätta och smidiga hjälper så det ser ut som om att man inte gör något alls.

Inom ridsporten kan det vara ett stort åldersspann på ryttarna i en och samma klass. På SM är man dock indelade i junior-, youngrider-, U25- och senior-klasser men på en vanlig tävling rider Ulla Håkansson i samma klasser, och på samma villkor, som till exempel 20-åriga ryttare.

– Det är det som är en höjdare med ridsporten. Ridsporten är för alla, säger Ulla Håkansson.

Vad har du för råd att ge de yngre ryttarna?

– Skynda långsamt. Om man sparar på krutet i unga år så kan man ha hästarna längre. Jag har en häst hemma som är 25 år som rids än idag även om vi inte tävlar. Idag har vi sådan fin uppfödning av hästar men det är få ryttare som kan ta hand om dem på bästa sätt. Vi har så mycket elegantare hästar idag, vi måste ta hand om de på rätt sätt så att de växer med uppgiften. Speciellt de storvuxna hästarna, de måste hinna stärka sig i kroppen och musklerna, säger Ulla Håkansson som förordar ridning utomhus.

– Rid på olika underlag så att hästen vänjer sig. Regnar det får man ta på sig regnkappan, säger Ulla Håkansson som bara använder sitt ridhus när marken blir för stenhård under vinterhalvåret.

Ulla Håkansson och Richelle 2 har tävlat tillsammans sedan 2009.

Bild: Therese Nilsson

Annons

Hon strävar efter mjuk ridning, hon berättar att handen och tygeln ska vara som en gummisnodd.

– Det bästa är umgänget med hästen, att kunna manöverera 600 kilo dit man vill med lätta och smidiga hjälper så att det ser ut som om att man inte gör något alls.

Annons

FAKTA / Ulla Håkanssons SM-historik

År 1963-1968: SM i hoppning med hästarna Curry, Ajax, och Jungfrulin.

1969-2016: SM i dressyr med hästarna Ajax, Elymus, Flamingo, Cesam, Flax, Bobby, Lidro och Richelle 2.

Resultat: 12 guld, 7 silver och 5 brons och ett antal placeringar.


Therese Nilsson

0650-355 85
therese.nilsson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan