Annons

Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Ella Fitzgerald hyllas under Sensommarjazzen: "Många tycker om att träffas i den fina miljön"

Besökarna får möta både nya och gamla bekantskaper under årets Sensommarjazz. Flera av de medverkande artisterna kommer att hylla den legerdariska sångerskan Ella Fitzgerald – som föddes för 100 år sedan.

Vivian Buczek är en av Sveriges mest uppskattade jazzsångerskor, just nu.

Bild: Pierre Ekman/Pressbild

Annons

Lördagen den 12 augusti – med start klockan 14 – arrangeras årets Sensommarjazz under blodboken på Nynäsgården i Nynäshamn.

– Musiken som står på programmet är lättlyssnad. Det är tradjazz samt jazz från 40- 50- och 60-talen. Däremot har vi inga inslag av modern jazz, säger Gösta Rising, som är ordförande för föreningen Jazz i Nynäshamn (JIN).

Flera av de artister som uppträder i år farmför musik som är förknippad med Ella Fitzgerald, som föddes 1917.

– Dagen inleds med gruppen Ellas Kapell, där Manne Skafenstedt från Nynäshamn spelar piano. Manne och de andra unda musikerna i bandet är verkligen bra, säger Gösta Rising.

Den unga gruppen Ellas Kapell inleder dagen.

Bild: Pressbild

Annons

Annons

Ella-temat fortsätter när Vivian Buczek – som är en av Sveriges just nu mest framgångsrika jazzsångerskor – kliver upp på scenen. Därefter kommer tradjazz-gruppen Second Line Jazz Band.

Dagen avslutas av sångerskan Karin Krog och saxofonisten Scott Hamilton, som har musikerna Jan Lundgren (piano), Hans Backenroth (bas) och Kristian Leth (trummor) med sig.

– Man kan nästan säga att Karin Krog är Norges svar på Monica Zetterlund. De är i samma ålder och slog igenom ungefär samtidigt, säger Gösta Rising.

– Karin Krog bor i Oslo och Kristian Leth bor i Köpenhamn. Scott Hamilton är amerikan med bor i Italien. Alla tre flyger till Sverige enbart för att uppträda hos oss. Vi är mycket glada för det.

En annan nyhet för året är att Sensommarjazzen i år även har en mindre scen. I pauserna mellan huvudframträdandena uppträder Fredrika Johansson (sång) och Teo Wolgers (piano) på den lilla scenen.

– På så vis håller musiken i gång hela tiden, säger Gösta Rising.

Vanligtvis brukar Sensommarjazzen locka mellan 350 och 400 besökare. Även om musiken håller hög klass tror Gösta Rising att det inte är den enda förklaringen till att evenemanget år efter år blir en succé.

– Jag tror att det är helheten och att många tycker om att träffas i den fina miljön under det stora trädet. När man kommer till Sensommarjazzen får man träffa bekanta, som man kanske inte har träffat på länge.

Annons

Karin Krog är Norges motsvarighet till Monica Zetterlund, anser Gösta Rising.

Bild: Erik Paus

Annons

Scott Hamilton flyger från Italien till Sverige för att medverka i Sensommarjazzen.

Bild: Pressbild

Second Line Jazz Band spelar tradjazz.

Bild: Pressbild

Publiken trivs under blodboken.

Bild: Gösta Rising


David Klasson

08-587 122 22
david.klasson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan