Annons

Annons

Annons

Forskare vill veta mer om vita älgar – planerar DNA-test

Den vita älgen fascinerar människor runt om i Sverige och nu vill en forskargrupp från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet ta reda på vad den vita färgen beror på.

Tillsammans med Sofia Mikko och Tomas Bergström kommer även Margareta Stéen och Göran Andersson vara med i studien. Foto: Tommy Pedersen / TT

Forskargruppen hoppas hitta det muterade anlag som ger vit päls genom att jämföra arvsmassan hos bruna och vita älgar.

– Den tekniska utvecklingen inom molekylärgenetiken har varit revolutionerande under de senaste åren och med den utrustning vi idag har på SLU, kan vi läsa DNA-sekvensen från en individs hela arvsmassa, säger Tomas Bergström i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Missa inte: Häveröfotografen Staffan Holmberg fångade vita älgen på bild: "Häftig upplevelse"

Det finns sedan tidigare prover från en vit älg, och nu tror forskare att den älg som nyligen fotograferades i Västmanland kan vara far till den provtagna älgen.

– Nu väntar vi bara på att DNA-sekvenseringen ska bli färdig så att vi kan börja leta efter den genetiska avvikelsen. För mig är det extra roligt att göra den här studien eftersom älgen kommer från mina hemtrakter, Arvika. Jag har hört många berättelser om vita älgar, men aldrig sett någon själv, hittills, säger Sofia Mikko som har studerat färgteknik i över 20 år.

Enligt forskarna kallas den vita eller blekgula pälsen för leucism. Till skillnad från albinos som har röda ögon har dessa älgar mörka ögon.

Även i Nordamerika har man dokumenterat vita älgar, "Whitespirit moose" som lokalbefolkningen kallar dem. Där ser man älgarna som heliga.


Bella Beiron

Bella.Beiron@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan