Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Forskare: Sluta kissa i havet - det bidrar till övergödningen

En studie från Östersjöcentrum visar att tre deciliter urin kan göda en kubik vatten med giftiga alger.

Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Forskare vid Östersjöcentrum vid Stockholms universitet genomförde i fjol ett experiment med havsvatten och urin vid Askölaboratoriet i Trosa Skärgård.

LÄS ÄVEN (för pluskunder): Vraken utanför Norrtälje: "Vrakmässigt är Östersjön ett av de bästa vattnen"

Fyra bassänger fylldes med vardera tusen liter vatten och en tofs av den gröna algen grönslick. I den första tanken hällde man tre deciliter urin, i den andra hällde man i sex deciliter urin och i den tredje hällde man ner 12 deciliter urin vilket motsvarar så mycket som en vuxen person kissar varje dag. Den fjärde tanken lämnades opåverkad.

Annons

Annons

LÄS ÄVEN: Nu har algblomningen börjat dra in över Stockholms län

Enligt Tidningen Skärgården, som har intervjuat en av forskarna som gjorde experimentet, kunde man se et tydligt resultat redan efter en vecka. Medan vattnet i kontrolltanken var fortsatt helt klart hade vattnet i de andra tankarna blivit grumligt och grönfärgat. Ju mer urin som fanns i vattnet - desto mer hade grönslicken vuxit.

LÄS ÄVEN: Ny sajt ska rädda torsken: "Vi måste återställa beståndet i hela Östersjön"

– Vi kissar inte i badbassänger eller på den vanliga sandstranden, men när vi är ute själva tappar vi bort att havet inte är oändligt. Det behövs en medvetenhet om att kisset inte bara försvinner och späs ut. Din liter på ett dygn gör en sån här grön soppa, även om du inte kommer kunna se det, säger Lena Kautsky, professor emeritus i marin växtekologi Stockholms Universitet till skargarden.se.

Annons

Lena Kautsky intervjuades nyligen i TV4 Nyhetsmorgon om kissets påverkan i Östersjön, klicka här för att se det klippet.


Åsa Forsberg

0176-795 88
asa.forsberg@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan