Annons

Annons

Annons

Dags att börja nominera kandidater till Årets Östersjöbonde

Jordbruken bidrar till utsläppen av kväve och fosfor i haven. Därför prisar Världsnaturfonden varje år bönder som jobbar extra hårt för att minska sina bidrag till övergödningen.

Priset årets Östersjöbonde delas ut till de bönder som är bäst på att minska övergödningen av Östersjön.

Bild: Göran Widerberg

I snart tio år tillbaka har Världsnaturfonden WWF varje år hyllat en eller flera bönder som jobbar med bra initiativ mot ett mer hållbart jordbruk på sina gårdar.

Annons

Syftet med priset Årets Östersjöbonde är att lyfta fram konkreta exempel på goda initiativ som görs på gårdarna runt Östersjön för att inspirera lantbrukare och beslutsfattare inom jordbrukssektorn, skriver WWF i ett pressmeddelande.

Annons

- Med den här utmärkelsen vill vi framhäva att det finns konkreta exempel på lantbrukare som gör något utöver det vanliga och som verkligen bidrar till att skydda Östersjön, säger Anders Alm, Östersjöexpert på Världsnaturfonden WWF.

Enskilda lantbrukare, lantbruksfamiljer och lantbruksföretag, både konventionella och ekologiska, är välkomna att delta i tävlingen. I varje land runt Östersjön kommer en vinnare att utses och få ett pris på 1000 euro. Av dessa utser sedan en internationell jury en ensam vinnare som får titeln 2018 års Östersjöbonde och 10 000 euro för genomförandet av de bästa miljöåtgärderna i hela regionen.

I fjol gick priset till Markus Eerola från Finland för sina exakta och innovativa sätt att inkludera miljöhänsyn i de dagliga rutinerna och därmed framgångsrikt behålla näringsämnena i sin ekologiska odling i Knehtilä.

Sista dag för ansökan är 31 Mars 2018.


Åsa Forsberg

0176-795 88
asa.forsberg@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan