Annons

Annons

Annons

Annons

Svårt att sia om Nobelpristagare efter Dylan: "De måste vara lite mindre homosociala"

En kvinna eller en utomeuropeisk författare – samma önskemål återkommer gång på gång inför Nobelpriset i litteratur. Men efter förra årets oväntade pristagare ser många Svenska Akademien som mer oberäknelig än någonsin.

Ngugi wa Thiong'o, kenyansk författare, har länge nämnts som möjlig pristagare.

Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

I flera år har samma namn cirkulerat i toppen över de författare som är mest tippade att tilldelas Nobelpriset i litteratur: Ngugi wa Thiong'o, Adonis och Haruki Murakami, till exempel. Men förra året överraskade Svenska Akademien världen med ett långt mer okonventionellt namn: Bob Dylan. Nu drar sig många för att sia om vem som i år får världens mest prestigefulla litterära pris.

– Jag vågar inte tro något. Svenska Akademien har en tradition av att vara helt oförutsägbara och det tror jag att de kommer att vara i år också. Efter Bob Dylan känns det som att det inte är någon mening med att gissa, säger poeten och litteraturkritikern Eva Ström, som hoppas på rumänske Mircea Cartarescu.

Annons

Annons

– Han är en enastående författare, det är en upplevelse att läsa honom.

Margaret Atwood är en av få kvinnor som finns med högt upp på vadslagningsföretagens listor över Nobelpristippade författare.

Bild: Darren Calabrese

Skev könsbalans

Bland vadslagningsfirmornas mest tippade är det idel män, med ett fåtal kvinnliga undantag som Margaret Atwood och Joyce Carol Oates. Men på flera kritiker och författares önskelistor står namn som Nina Bouraoui, Jamaica Kincaid, Marie N'Diaye och Joan Didion. Åsikten att en kvinna bör få det, eller en utomeuropeisk författare, är utbredd. Visserligen säger Akademien uttryckligen att de inte tar sådana hänsyn. Men Rachel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan, tror ändå att det kan spela in.

– Könsbalansen bland dem som har fått priset är pinsam och jag tror också att Svenska Akademien inser att de måste vara lite mindre homosociala, säger hon.

Nuruddin Farah är en av de författare hon tror kan ligga bra till. Hans skildringar av ett förstört Somalia är kontroversiella bland många exilsomalier, och hon anser att dynamiken kring honom är intressant, precis som kring den syriske poeten Adonis. Själv hoppas hon på Margaret Atwood.

– Hon har en enorm verkslista, där finns poesi, deckarinslag och flera skarpa dystopier som pekar in i vår tid. Det är roligt och uppfordrande att läsa henne. Kanske tycker Svenska Akademien att hon är lite för populär – men kan Dylan få det så...

Marie N'Diaye har redan tilldelats det franska Goncourtpriset och lyfts nu fram som en värdig Nobelpristagare i litteratur.

Bild: CHRISTOPHE ENA

Annons

Måste vara översatt

Även författaren Magnus William-Olsson tror – och tycker att det är rimligt – att det blir en kvinna. Han gissar på poeten Anne Carson, som har funnits med bland spekulationerna ett bra tag. Hennes poesi finns också översatt, vilket han lyfter fram som en förutsättning. Hon är aktuell med en ny bok på svenska, "Kort sagt". Och den som vill Nobelprisspekulera bör kika på den svenska utgivningen.

Annons

– Det har aldrig hänt att det har gått till en författare som inte har översatts till svenska, säger Magnus William-Olsson.

Den kanadensiska poeten Anne Carson är fleras favorit.

Bild: Pontus Lundahl/TT

Själv skulle han gärna se den argentinske prosaisten César Aira som pristagare.

– Han är den kanske största – som jag känner till – förnyaren av prosa och romankonsten i vår tid. Och dessutom är han fruktansvärt rolig. Det skulle jag verkligen önska.

Få icke-européer

Det är hög tid för ett litteraturpris utanför Europa, tycker också Birgitta Wallin, redaktör för den litterära tidskriften Karavan. För att vara ett internationellt pris är andelen icke-européer mycket låg, påpekar hon. Själv hoppas hon på den sydkoreanske poeten Ko Un.

Poeten Ko Un är en av de Nobelpristippade författare som nu är aktuell med en ny bok i svensk översättning, "Vit fjäril".

Bild: Serge Assier.

– Hans dikter är så mänskliga och pekar på det gemensamma för alla. Det finns en lekfullhet parad med en väldigt djup visdom hos honom.

Annons

Att gissa vem Akademien väljer vågar hon sig inte på, men tycker att det också hör till charmen.

– Anledningen till att priset fortsätter att ha en sådan lyskraft är nog för att det är så oförutsägbart.

Enkät: Vem får Nobelpriset?

1. Vem tror du kommer att få priset?

2. Vem hoppas du kommer att få priset?

Svante Weyler, förläggare vid Weylers förlag

1. – Jag har fått en aning om att David Grossman kan få det, det är inte så originellt men folk har nämnt det och jag tycker om det.

2. – Man har rätt att tala i egen sak som förläggare så jag hoppas på Marilynne Robinson. Jag tycker att hon är en av de skarpaste författarna i världen. Och eftersom Jayne Svennungsson är en av hennes främsta förespråkare så måste man ge henne priset nu, innan Jayne sätter sig i juryn för sen kommer hon nästan att bli jävig.

Annons

Anneli Jordahl, författare och journalist

1. – En beundrad europeisk man tilldelas priset. Sannolikt blir det så eftersom det tyvärr sitter långt inne att exempelvis författare från den afrikanska kontinenten Nobelprisbelönas.

2. – Marie N'Diaye. Fransk författare med senegalesiska rötter. Litteraturen behöver hennes surrealistiska mörker, som – exempelvis i mästerliga romanen "Ladivine" – gestaltar hur människor går under i en värld präglad av rasism och klassförakt.

Mara Lee, författare och översättare

1. – Jag tror att antingen Jon Fosse eller Haruki Murakami får det. De är båda verksamma inom mindre språkområden – men har ändå har fått en enorm geografisk spridning.

2. – Jag hoppas att Anne Carson får det. Hennes oavlåtliga arbete med litteraturens och skrivandets grundfrågor vilka binder ihop antik boklärdhet med ”jag skiter fullständigt i genrer, politik och priser”-attityd har gett henne en alldeles egen plats som lyser av egensinne och nödvändighet. Hon pratar aldrig explicit om vare sig politiska ting eller om att världen brinner. Men ändå gör den det, hela tiden, i kraft av hennes gestaltningsförmåga.

Annons

Roberto Saviano, italiensk författare och journalist

2. – I år hoppas jag att det blir Salman Rushdie. Eller den libyske författaren Hisham Matar.

Eka Kurniawan, indonesisk författare

2. – Jag har länge hoppats att Milan Kundera ska få priset. Jag tycker att hans böcker är bra utifrån ett politiskt perspektiv och han har en fantastisk stil. Den författargeneration han tillhör är en av de stora inom världslitteraturen, han är född ungefär samtidigt som García Márquez, José Saramago och Günther Grass. Han är den ende av dem som lever i dag, så kanske är det sista chansen för honom att få priset.


Elin Swedenmark/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan