Annons

Annons

Annons

Annons

Vem får Nobelpriset i litteratur? Vi hissar, gissar och dissar årets kandidater

Årets Nobelpristagare i litteratur offentliggörs på torsdag klockan 13.00. Vem blir det i år? Det vet vi så klart inte, men det hindrar oss inte från att hissa och gissa.

Är det Joan Didions tur i år?

Bild: KATHY WILLENS

Det känns helt öppet, med förra årets Bob Dylan-bomb och med valet av Jayne Svenungsson som ny ledamot förväntar jag mig att Akademien vill överraska.

Om jag får önska så hoppas jag att priset går till Joan Didion, men risken är att Svetlana Aleksijevitj, som fick priset 2015, fyllt kvoten för det litterära reportaget i några år till. Och Dylan är också från USA, det kan göra det svårt för en amerikan att bli utnämnd även i år.

Och om jag ska gissa? Ja, kanske är det Haruki Murakamis tur i år? Jag garderar med Jon Fosse.

Annons

Cecilia Ekebjär, kulturchef Mittmedia

Philip Roth är en av Kristian Ekenbergs favoriter.

Bild: Joe Tabbacca

Annons

Jag både tror och hoppas efter förra årets Dylan-pris på ett pris som får alla att utbrista: Vem är det?

Ett författarskap att upptäcka för alla utom de allra mest initierade. Annars brukar jag lyfta fram Philip Roth, men även om Roth inte har Stieg Larssons försäljningssiffror så är han en välbekant författare världen över.

Hellre då en Javier Marías, Doris Kareva eller Ko Un, för att ta några av de mindre kända namnen bland de som nämns på listan över förhandsfavoriter.

Namn som jag själv inte är bekant med men som jag är nyfiken på att läsa.

Kristian Ekenberg, litteraturredakör Mittmedia, kulturredaktör Gefle Dagblad

Amos Oz's är en ofta nämnd favorit till Nobelpriset i litteratur.

Bild: Dan Balilty

Jag har jublat flera gånger de senaste åren. Tomas Tranströmer, Svetlana Aleksijevitj och Alice Munro är Nobelpristagare som har fått mig att hoppa jämfota och ropa "yes".

Bob Dylan var mer förbryllande. Minst sagt.

Men det visade - återigen - hur oförutsägbar Svenska Akademien är. Och ska vara. Överraskningsmomentet är en del av spänningen runt Nobelpriset.

Min gissning är att det blir en författare som inte är lika känd av en bred publik den här gången. Kanske kenyanske Ngugi Wa Thiong'o eller syriske Adonis.

Själv skulle jag gärna se den israeliske författaren Amos Oz som pristagare, med sina djupdykningar i vår tids svåra frågor och sitt knivskarpa språk. Eller Joyce Carol Oates, men det säger jag varje år.

Annons

Annons

Margaretha Levin Blekastad, litteraturkritiker i Mittmedia och kulturredaktör Norrtelje Tidning.

Joyce Carol Oates, är Katarina Östholms favorit.

Bild: Dan Hansson / SvD / TT

Ända sedan jag läste min första Joyce Carol Oates har hon varit det största och mest lysande namnet på min Nobelprislista.

Som berättare står hon i en klass för sig; hon skriver med psykologiskt djup, gnistrande språklig skärpa och en berättarteknik som lämnar de flesta andra författare klumpigt plaskande i kölvattnet.

I romaner som ”Blonde”, ”Jag ska ta dig dit” och ”Dyflickan” briljerar hon med sina komplexa personporträtt och samtidsskildringar. Hon skär eleganta tvärsnitt genom sociala och politiska strukturer samtidigt som hon gång på gång gör dödsföraktande djupdykningar längst ned i de mörkaste delarna av det mänskliga psyket.

Men min gissning blir ändå Margaret Atwood. Helt enkelt för att det är hennes tur.

Katarina Östholm, kulturredaktör Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda

Margaret Atwood - möjlig priskandidat?

Bild: Darren Calabrese

Något riktigt tokigt vore ju om Harry Potters moder J.K. Rowling gick och fick Nobelmedalj.

För tänk: barn-och ungdomslitteratur har alltid varit lite undanskuffat. Trots att det berör många, om än också meterlånga, människor. Det vore en liten revansch för att Astrid Lindgren aldrig belönades med titeln. Med fortsatt finess förvaltar Rowling en magisk värld med nya manus och sidouniversum.

Annons

Annons

Men det är ju så att efter Bob Dylan förra året och Sara Danius snygga revolution i Akademien så är tidigare spelregler kastade.

Ny tolkning av ledorden ”Snille och smak” är unik duo av förnyelse och tradition. Jag är glad att det slutar dofta inrökt och dammigt från Akademien och istället smyger ut essenser av rökmaskin och enhörningsstoft.

Men det blir nog Margaret Atwood som prickar in i hjärtat, hjärnan och magen med snille och smak i år.

Karin G Jonsson, kulturredaktör Östersunds-Posten

Läs mer: Kommer du ihåg Nobelpristagarna?


Cecilia Ekebjär

023-936 23
cecilia.ekebjar@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan