
I somras beslagtogs fler än hundra ryssjor utanför Karlskrona i samband med att av Kustbevakningen drev en storsatsning mot tjuvfiske.
Bild: Kustbevakning
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) deltog på måndagen i ett möte med EU:s jordbruks- och fiskeministrar i Luxemburg där man beslutade om fiskemöjligheterna i Östersjön under 2018. Efter långa förhandlingar blev det en kompromiss.
Annons
Sven-Erik Bucht säger i ett pressmeddelande att han är nöjd med kvoterna för lax och torsk men att han inte kan vara helt nöjd då förslaget om att införa ett totalförbud mot ålfiske i Östersjön inte fick tillräckligt stöd under EU-mötet.
– Tyvärr kom vi inte i mål med ålen, men jag kommer självklart fortsätta att göra vad jag kan för att vi även fortsättningsvis har ål i våra hav, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i pressmeddelandet.
Annons
2007 infördes ett svenskt förbud mot fritidsfiske av ål och 2012 förbjöds allt ålfiske på västkusten. Idag återstår bara 147 yrkesfiskare längs Östersjökusten, har SR Ekot tidigare rapporterat.
Beslutade fiskemöjligheter för Östersjön för 2018 (i procent, jämfört med 2017)
► Torsk, östra Östersjön: en sänkning av TAC med 8 %
► Torsk, västra Östersjön: en oförändrad TAC
► Lax, centrala Östersjön: en sänkning av TAC med 5 %
► Lax, Finska viken: en sänkning av TAC med 5 %
► Skarpsill: en ökning av TAC med 1 %
► Sill, västra Östersjön: en sänkning av TAC med 39 %
► Sill, centrala Östersjön: en ökning av TAC med 20 %
► Sill, Rigabukten: en en sänkning av TAC med 7 %
► Sill, Bottenhavet och Bottenviken: en sänkning av TAC med 40 %
► Rödspätta: en sänkning av TAC med 10 %
Fotnot: TAC = Total tillåten fångstmängd
Beslutet innebär även att regleringen av fritidsfisket av torsk i västra Östersjön är densamma som under2017. Man har också beslutat om åtgärder för att skydda lekande torsk i Östersjön.
Annons
Beslutet innebär inget totalförbud mot att fiska ål i Östersjön under 2018, men det krävs fortfarande särskilt tillstånd från Havs- och Vattenmyndigheten för att få bedriva ålfiske. Sverige lade dock en röstförklaring där EU-kommissionen uppmanas föreslå nya åtgärder för att säkra framtiden för ål.
Åsa Forsberg
0176-795 88
asa.forsberg@mittmedia.se