Annons

Annons

Annons

Stockholms län

Stockholm förlorar kampen om stora europeiska myndigheten

Europas läkemedelsmyndighet EMU hamnar inte i Stockholm som många hoppats på för att stärka regionen som medicinskt- och health tech-kluster.

Text: 

Foto: Janerik Henriksson

Bild: TT

Annons

Sverige och Stockholm åkte på måndagen ut i första omröstningsrundan i Bryssel om vilken stad som EU:s läkemedelsmyndighet, EMU, ska flyttas till.

På grund av att Storbritannien lämnar EU måste myndigheten flyttas från London. Stockholm är en av 19 städer som tävlat om att ta emot myndigheten. EMA är en myndighet med närmare 900 anställda. Oron över att många av EMA:s högutbildade specialister skulle hoppa av vid en flytt gjorde troligen Stockholm mindre attraktivt skriver Dagens nyheter.

Annons

Annons

Slutligen blev det klart efter lottning att EMU hamnar i Amsterdam.

Enligt Stockholms handelskammare skulle EMU varit viktig för att stärka Stockholmsregionen som medicinskt- och health tech-kluster, som man uttrycker det i ett pressmeddelande, och den lokala ekonomin.

- Just nu befinner vi oss i ett gynnsamt läge för att stärka Sverige och huvudstadsregionens konkurrenskraft. Många företag och andra aktörer funderar på att omlokalisera sina huvudkontor från Storbritannien i samband med Brexit. Där kan Stockholm-Uppsala bli ett tydligare alternativ om vi satsar på att bli en mer attraktiv plats för investeringar, huvudkontor och nyetableringar, säger Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan