Annons

Annons

Annons

#deadline

Chefredaktören: Vi måste alla börja med oss själva

Text

Alla berättelser om övergrepp och sexuella trakasserier. De är vidriga att höra, men det är så viktigt att vi orkar lyssnar. Nu skriver 4 084 journalister ett upprop om sexism på redaktionerna i landet.

Annons

I det vidriga måste inte minst vi män nyttja den starka kraften och rannsaka oss – och vi måste alla börja med oss själva.

Uppropet #metoo, som jag tidigare skrivit om, är en unik rörelse. En rörelse som ger ett omfattande problem viktiga röster.

Det har fortsatt med att kvinnor inom många branscher har fortsatt att berätta om sin situation. Vi har sett bland andra #närmusikentystnar, #tystnadtagning och #tystdansa.
Nu har 4 080 kvinnliga journalister skrivit under uppropet #deadline, med journalisterna och systrarna Emma och Johanna Lindqvist som initiativtagare.

Annons

”Vi tänker inte vara tysta längre. Nu lägger vi skulden där den hör hemma. När vi nu äntligen talat med varandra har vi insett att de övergrepp som vi normaliserat faktiskt är både orimliga och oacceptabla. Att det inte är oss det är fel på. Det är ni som förminskat och trakasserat oss, alla ni som ursäktat dem och låtit oss bära skammen för vår utsatthet. Det är ni som gör fel, inte vi”skriver journalisterna i uppropet.
Ett antal av journalisterna delar också med sig av sina personliga vittnesmål.

Annons

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare.

Bild: Kenneth Hudd

Läs hela blogginlägget här.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan