Annons

Annons

Annons

Friidrott

Moa Hjelmer berättar: Blev våldtagen av annan aktiv efter Finnkampen

Friidrottsstjärnan Moa Hjelmer, 27, publicerade under torsdagen ett inlägg i sociala medier som skakar om idrotts-Sverige.

Efter Finnkampen för sex år sedan blev hon våldtagen av en annan aktiv.

"När det är över tar jag mina saker och går därifrån. Jag skäms, vad gjorde jag för fel?", skriver Hjelmer.

Moa Hjelmer. Bild: TT Nyhetsbyrån.

Annons

Allt fler kvinnor fortsätter att kliva fram med vittnesmål om sexuella trakasserier i samband med Meeto-rörelsen.

Under torsdagen publicerade löparen Moa Hjelmer ett långt inlägg på sitt Instagram-konto där hon för första gången berättar om en våldtäkt i samband med Finnkampen för sex år sedan.

Annons

"Jag var 21, det var slutet på säsongen och vi hade precis vunnit över Finland i Finnkampen. Alla var glada, humöret på topp och vi firade på banketten och senare på klubb. Lite för mycket alkohol blev det för min del och en annan aktiv erbjuder sig att följa mig tillbaka till hotellet", skriver Hjelmer.

Hon berättar hur de hamnar på hotellrummet där han sätter sig närmare henne på sängen.

"Han är betydligt äldre än mig och han är gift, jag kände mig säker och trodde jag kunde lita på honom. Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig", fortsätter Hjelmer.

Annons

"När det är över tar jag mina saker och går därifrån. Jag skäms, vad gjorde jag för fel? Min relation med min pojkvän skadas svårt och det tar över ett halvår innan vi har reparerat skadan. Jag har alltid varit stark och självsäker och vet i dag att det här inte var MITT fel, trots det har det tagit sex år innan jag vågar berätta".

Inbäddat innehåll

Efter Hjelmers berättelse har massor av svenska idrottare reagerat, visat sin stöttning och krävt att friidrottsförbundet ska agera.

Annons

Moa Hjelmer är en av svensk friidrotts största stjärnor de senaste åren och har bland annat ett EM-guld på 400 meter från 2012, ett brons på inomhus-EM 2013 samt 15 SM-guld på meritlistan.

MER LÄSNING

► Läs också: Moa Hjelmer blev våldtagen – profilerna reagerar starkt: "Känner mig helt kallsvettig"

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan