Annons

Annons

Annons

Brexit: EU och Storbritannien överens: "Givetvis en kompromiss"

Tidigt på fredagen meddelade EU-kommissionen att man nått en uppgörelse med Storbritannien gällande nästa fas i brexitsamtalen.

Text: 

– Resultatet är givetvis en kompromiss men vi har lyckats göra tillräckliga framsteg för att nå fram till nästa fas i förhandlingarna, säger kommissionsordförande Jean-Claude Juncker vid en presskonferens efter beskedet, rapporterar Aftonbladet.

Annons

Annons

Det var tidigt under fredagsmorgonen som Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker träffades i Bryssel för att prata om Storbritanniens uträde ur EU.

Uppgörelsen innebär att man nu kan starta samtal om övergångsregler och framtida handelsavtal.

– Storbritannien har gjort betydande åtaganden för att undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland. Men låt mig vara tydlig med att vi fortfarande har mycket arbete att göra, säger Juncker, rapporterar Aftonbladet.

Theresa May närvarade även hon vid morgonens presskonferens där hon konstaterade att båda parterna arbetat hårt under veckan.

– Det har inte varit enkelt för någondera sidan. Att nå hit har krävt ge och ta från våra sidor, men jag anser att den gemensamma rapporten är i Storbritanniens intresse. Överenskommelsen som vi har gjort kommer att garantera villkoren för miljontals EU-medborgare i Storbritannien och miljoner britter i EU, säger May och konstaterar att den ekonomiska uppgörelse som har nåtts är ”rättvis mot brittiska skattebetalare”, skriver Aftonbladet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan