Annons

Annons

Annons

Doldis i klimatdebatten: Litet djur i Östersjön släpper ut mängder av metan

Ny forskning visar att musslor och maskar i Östersjön släpper ut lika mycket metan som 20 000 mjölkkor. "De här små men väldigt många djuren kan spela en viktig, men hittills försummad, roll för att reglera utsläppen av växthusgaser i havet", säger Stefano Bonagli vid Stockholms universitet.

Text

Fler studier behövs för att se om även andra blötdjur bidrar med utsläpp av växthusgaser. Blåmusslan (på bild) har tidigare beskrivits som ett klimatsmart livsmedel. Foto: Vidar Ruud/TT

Annons

Nyligen publicerade forskare vid Stockholms universitet och Cardiff University en studie i Scientific Reports.

Den visar att östersjömusslor, också kallade mjukbottenmusslor, tillsammans med maskar frisätter oväntat mycket metangas. I Östersjön står dessa små djur för 10 procent av de totala metanutsläppen, vilket motsvarar metanproduktionen från cirka 20 000 mjölkkor, eller 7 procent av det totala antalet mjölkkor i Sverige.

Annons

Annons

– Små djur på havsbottnen kan fungera som kor i ett stall. Båda släpper ut mycket metan på grund av bakterierna de har i tarmen, säger doktor Stefano Bonaglia, försteförfattare till studien och forskare vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

Studien visar att sediment som innehåller dessa djur släpper ut åtta gånger mer metan än sediment utan djur. Hittills har deras roll i den globala uppvärmning varit försummad. Musslor har till och med beskrivits som miljöhjältar eftersom de filtrerar havsvatten från plankton och därmed minskar övergödningen. Resultaten är därför relevanta för forskare som vill använda musselodling för att motverka övergödning. Fler systematiska studier måste göras för att se hur ryggradslösa djur i haven bidrar till utsläppen, enligt forskarna.

Läs också: Mångdubbel ökning av främmande smörbultar i Östersjön

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan