Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Grannar försökte få ut man vid lägenhetsbrand – skadeläget allvarligt men stabilt

En lägenhet på Marstavägen i Stora Vika brann på lördagskvällen. Enligt polisen har en person förts med ambulanshelikopter till sjukhus med kritiska skador efter branden.

– Branden fick viss spridning upp till vinden, men vi har lyckats släcka, säger Henrik Lindström vid räddningstjänsten.

Text

Bild: Roger Tamm/Läsarbild

Annons

Larmet kom till SOS Alarm klockan 19:50 på lördagen. Enligt vittnen på plats var både räddningstjänst, polis, ambulans och en helikopter del i den stora räddningsinsatsen.

– Vi fick in det som att det brann i en lägenhet och att det eventuellt skulle finnas någon kvar i lägenheten. Vi kom fram och assisterade en person ut ur en brinnande lägenhet och han fördes till sjukhus, säger Henrik Lindström, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Annons

Var personen kontaktbar?

– Den informationen har jag inte, jag vet bara att man plockar ut personen ifråga och att han förs direkt till sjukhus med helikopter.

Polisen uppger att mannen är kritiskt skadad och brandorsaken är oklar. En förundersökning gällande mordbrand har därför inletts och lägenheten är avspärrad i väntan på teknisk undersökning.

Annons

Branden ska ha startat i lägenhetens kök och sedan spridit sig uppåt i flerfamiljshuset.

– Branden fick viss spridning upp till vinden, men vi har lyckats släcka och är där för efterkontroll och eftersläckning, säger Henrik Lindström.

Rök från branden spreds ut i trapphuset och byggnaden utrymdes under räddningsarbetet. Efter att lågorna släckts ventilerades röken ut.

– De boende kommer kunna få tillträde till sina lägenheter under kvällen igen, säger Henrik Lindström.

En granne berättar för tidningen att han ringde SOS Alarm och försökte hjälpa personen ut ur lägenheten.

– När det hände så tittade jag ut och en person utanför ropade att det kom rök från kåken. Jag gick runt och såg att det brann, så vi ringde SOS och sparkade på dörren till lägenheten där det brann, men det är säkerhetsdörrar och inte lätt att ta sig in. Jag hörde honom där inne och vi höll på ett tag till innan räddningstjänsten kom fram, säger grannen.

Strax före klockan 22 räknade räddningstjänsten med att vara kvar på platsen i cirka en timme till.

Vid klockan 09.00 på söndagsmorgonen uppger Karolinska universitetssjukhusets presstjänst att mannens skadeläge är allvarligt men stabilt.

Annons

Inbäddat innehåll

Positionen på kartan är ungefärlig

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan