Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Södertörnsvargen: Skjutna honan hade gammal skottskada

Varghonan som sedan i somras rört sig i Södertörn sköts i januari - nu är hon obducerad. Hon hade mött jägare förut.

Text

Undersökningen av den varg som avlivades under skyddsjakt på Södertörn är inte längre sekretessbelagd. Ärendet med den obducerade vargen polisanmäldes av SVA med anledning av att vargen hade en äldre avläkt skottskada. Förundersökningen är nu nedlagd och resultaten från obduktionen är därmed inte längre sekretessbelagda.

Den 10 januari fälldes en varg på Södertörn, söder om Stockholm. Beslutet att fälla vargen togs av Länsstyrelsen i Stockholm.

Annons

Annons

Läs mer: Vargtiken skjuten – sköts i Tyresö under onsdagen

SVA:s undersökningar visar att vargen var en vuxen hona i medelgott hull som inte varit dräktig. Vargen var avlivad med ett skott genom bröstkorgen. Vid obduktionen sågs inga sjukliga förändringar förutom en äldre avläkt skottskada i ländryggen som påverkat de tre första ländkotorna som var delvis sammanväxta. Rutinmässiga undersökningar inom viltsjukdomsövervakningen pågår för att se om vargen bar på några parasiter.

Skyddsjakt

Vargar som fälls under skyddsjakt sänds till SVA för undersökning och provtagning. Arbetet på SVA görs för löpande övervakning av hälsoläge och sjukdomar hos djur. SVA samlar också in prover för pågående och framtida forskning. SVA har inte del i besluten om det blir jakt på varg eller inte, utan är en veterinär expertmyndighet med laboratorier där undersökningar görs och forskning bedrivs.

Läs mer:

Jakten på Södertörnsvargen överklagas – igen

Länsstyrelsens personal hotas efter beslutet om skyddsjakt på Södertörnsvargen

Annons

Foto: Länsstyrelsen Detta är inte den aktuella vargen utan en arkivbild på en varg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan