Annons

Annons

Annons

Nytt museum på Djurgården ska visa Östersjöns bortglömda vrak i 3D

Statens maritima museer planerat att öppna ett nytt museum vid Vasamuseet på Djurgården i Stockholm.

Text

År 2012 hittades ett vrak som tros vara Resande man som sjönk i november 1660 vid Viksten utanför Nynäshamns kust. Foto: Patrik Höglund/Sjöhistoriska museet.

Annons

På museet, som beräknas öppna år 2020, ska man kunna titta på gamla skeppsvrak som ligger på Östersjöns botten. Vraken kommer inte att bärgas till ytan utan ska visas med hjälp av modern 3D-teknik.

Läs även: Storsatsning på forskning om Östersjön

Annons

På Östersjöns botten vilar minst ett hundratal skeppsvrak som bevarats i århundraden med skroven mer eller mindre hela. Detta beror på att skeppsmask och andra tränedbrytande organismer inte trivs i det bräckta vattnet.

Annons

– De senaste åren har tekniken för att dokumentera och återskapa utvecklats enormt. Ge oss två och ett halvt år så kommer vi att visa vraken men på ett kanske lite annorlunda sätt än vad Vasamuseet gör, säger Nina Eklöf, projektledare för Östersjöns skatter till SR P4 Stockholm.

Läs även: Doldis i klimatdebatten: Litet djur i Östersjön släpper ut mängder av metan

Nyligen har marinarkeologer hittat två riktigt gamla vrak i Östersjön. Det ena är en 23-25 meter lång och sju meter bred kogg från 1300-1400-talet. Det andra är ett vrak från 1500-talet som står fullt utrustad och med masten intakt, rakt upp. Fartyget bär också en last av 20 tunnor med osmundjärn.

Det nya museet, som har arbetsnamnet "Östersjöns skatter", ska ligga i Båthall 2 intill Vasamuseet på Djurgården i Stockholm.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan