Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Endast en varg fanns på Södertörn i höstas – nu ska landets vargar räknas en gång extra

Under den här vintern inventeras vargarna en extra gång i hela landet, så också på Södertörn. I höstas förekom uppgifter om att fler vargar kan ha visat sig på Södertörn. Men det finns inga bevis för här fanns andra vargar än den norskfödda vargtik som i januari fälldes under skyddsjakt.

Text

Naturvårdsverket utvecklar en ny metod för att räkna fram antalet vargar. I höstas förekom uppgifter att fler vargar kan ha funnits på Södertörn men det finns inte några bevis för detta. Foto: Jonas Ekströmer

Annons

Vargarna inventeras en extra gång för att samla in underlag som ska hjälpa Naturvårdsverket att ta fram en ny modell för att räkna antalet vargar. Verket beställde en ny modell 2014, då den gamla utvecklades när vargarna i Sverige var betydligt färre än i dag.

Läs även: Vanligt att vargar har gamla skottskador

– Tidigare har man utgått ifrån vargreviren, och då var det inte så lätt att räkna de ensamma vargarna som rör sig mellan reviren. Tanken är att man ska få med också de delar i landet där det inte är så mycket varg i vanliga fall, berättar Arne Söderberg på Länsstyrelsen i Stockholms län.

Annons

Den nya modellen går ut på att samla in och analysera spillning från varg, något som nu testas i praktiken innan Naturvårdsverket beslutar om byte av beräkningsmetod. Den extra insamlingen ska göras av länsstyrelserna tillsammans med Svenska Jägareförbundet, Viltskadecenter (SLU) och Grimsö genetiska laboratorium. 

Annons

Den norskfödda och sändarförsedda vargtiken som dök upp på Södertörn i juni och som fälldes under skyddsjakt i januari var en ung varg som var på jakt efter en partner och som inte hade valpar och eget revir. Under hösten fick länsstyrelsen rapporter om flera observationer av misstänkt varg på Södertörn. Det gällde också platser, där den sändarförsedda vargtiken bevisligen inte befann sig.

– Vi kunde kvalitetssäkra några av de här rapporterna om omärkt varg. Vid några tillfällen rörde det sig om en hund. Vid något tillfälle kunde vi också dokumentera att det var den märkta vargtiken, fast man inte hade noterat att hon hade en sändare. Ett flertal gånger fanns det också rapporter om två vargar, men det finns ingenting som tyder på att det fanns ytterligare en varg, säger Arne Söderberg.

– Det finns många foton och filmer på den här vargtiken men ingen fotodokumentation av två vargar. Vi fick också några vargrapporter efter att hon fälldes, men det är ännu inget som vi har kunnat dokumentera. Ingen har heller fotat någonting som ser ut som varg. Om man inte har sett varg kan man lätt tro att vissa hundraser är varg, det gäller framför allt i skymning eller om man får en hastig skymt.

Annons

Läs mer: Hur många vargar finns det egentligen? Nu vill länsstyrelsen ha hjälp

Vargspillning är ofta en decimeter lång, svart, brun och ibland grå. Den innehåller ofta päls och benbitar efter vilt och är ofta starkt doftande. Foto: Arne Söderberg, Länsstyrelsen i Stockholms län

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan