Annons

Annons

Annons

Annons

Expert på krishantering om Akademien: "En sandlåda med barn"

Krisen inom Svenska Akademien blir allt djupare och mer offentlig. Och hanteringen kan komma att få stora konsekvenser för Akademien, både som varumärke och institution, anser Claes Wallenius, expert i krishantering.

Text: 

Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare, har fått utstå orättvis kritik enligt expert i krishantering. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Annons

Claes Wallenius är universitetslektor med inriktning ledarskap och krishantering. Han är verksam vid Försvarshögskolan och jobbar med psykologi och ledarskap inom påfrestande förhållanden.

Flera av ledamöterna är uppenbart destruktiva mot sin egen grupp

Situationen som uppstått i Svenska Akademien beskriver han som skadlig:

- Känslorna överträffar helt enkelt förnuftet. Det är det jag tycker jag ser. Flera av ledamöterna är uppenbart destruktiva mot sin egen grupp när de går ut och angriper varandra.

Att flera ledamöter och före detta ledamöter öppet diskuterat och kritiserat varandra ser Wallenius inte som ovanligt i sammanhanget, men krisen skapar sprickor i den offentliga bilden av Akademien.

Annons

- Att personliga känslor för varandra tar över är inte ovanligt i en grupp. Det har vi nog alla varit med om, att det blir viktigare vilka i gruppen man tycker om och vilka man vill hålla sig väl med, än själva sakfrågan som diskuteras.

Annons

- Problemet är inte att de här människorna skulle vara speciellt annorlunda än oss andra, problemet är att de är ganska lika oss andra. Därigenom blir spelet kring exklusiviteten och den här upphöjda auran kring Akademien i någon mening ett teaterspel.

Hon (Sara Danius) ska inte behöva vara någon slags dagisfröken

Vad gäller ständiga sekreteraren Sara Danius ledarskap säger Wallenius:

- Hon ska inte behöva vara någon slags dagisfröken till de här, och behöva säga "sluta bråka nu". Det pratas mycket inom ledarskapsforskning om att ledare ska vara förebilder och vara lite upphöjda, och det kan ju gälla den här typen av människor också även om de inte är ledare i den meningen.

Läs ledaren: Stanna Sara Danius - låt inte männen dribbla bort övergreppen

– Men det här sitter ofta väldigt ytligt och det gäller bara så länge allting är lugnt och fridfullt och ingen bråkar med en och hotar och provocerar. Stilen tenderar att försvinna när man blir upprörd.

Förtroendet tar lång tid att bygga upp men det går snabbt att rasera

Annons

Wallenius tror att Akademien står inför ett rejält jobb för att vända bilden av den egna verksamheten.

Annons

- Skadorna vad gäller själva tilliten till Akademien, deras rykte, deras image, är ganska stora tycker jag. Det blir på något sätt nästan en sandlåda med barn som skäller på varandra och klagar på varandra och kritiserar varandra. Det lär ta lång tid att bygga upp varumärket igen. Frågan är om det riktigt går. Förtroendet tar lång tid att bygga upp men det går snabbt att rasera.

Att bråket inom Akademien däremot skulle vara fråga om internt käbbel i klubben för inbördes beundran avfärdar Wallenius.

- Framför allt här i Sverige ser vi Nobelpriset som en ganska viktig del i vår nationella identitet, det är då vi syns ute i världen, det gör ju också att det blir koppling till något som är nationellt viktigt, säger han.

Annons

Annons

Till toppen av sidan