Annons

Annons

Annons

Annons

Klas Östergren begär formellt utträde ur Svenska Akademien

Författaren Klas Östergren begär nu formellt utträde ur Svenska Akademien – en vecka efter att han lämnat arbetet. Beslutet kommer samtidigt som tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson utryckt förhoppningar om att han skulle återvända.

Text: 

Klas Östergren vill lämna Akademien för gott. Foto: Claudio Bresciani / TT

Annons

I ett mejl till Svenska Dagbladet skriver Östergren:

"Detta får väl anses som en officiell deklaration: Jag har i dag lämnat in en formell begäran om utträde ur Svenska Akademien".

Östergren, liksom Peter Englund och Kjell Espmark meddelade för en vecka sedan att de hoppar av Akademiens arbete i protest.

Tidigare på morgonen sade Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson att han hoppas att de tre avhopparna kommer att återvända till sina stolar.

- Nu har vi i alla fall fått en lösning på problemen med Frostenson som jag tror kan tilltala dem, sade han till Sveriges Radios P1 Morgon.

Gårdagens beslut att Sara Danius och Katarina Frostenson ska lämna arbetet i Svenska Akademien kom efter ett samtal med kungen i tisdags, enligt Olsson.

Annons

- Jag vill inte säga att det var kungens råd, men det var samtalet med kungen som ledde fram till det här. Vi delade samma analys, säger han i P1 Morgon.

Annons

Samtidigt uppger författaren och ledamoten Per Wästberg att han reserverade sig mot beslutet att Danius skulle lämna Akademien.

"Torsdagskvällen var en sorgens afton. Mot beslutet i Akademien reserverade sig Sara Stridsberg, Jesper Svenbro och jag. Vi har fullt förtroende för Sara Danius. Vi ser i henne ett ljus för en öppnare framtid", skriver han i SvD.

Han medger att beslutet kan ha varit en nödvändig kompromiss, men fortsätter: "Inte desto mindre var det en komprometterande kohandel: två kvinnor offrades, den ena mot den andra. Detta är en skamfläck på Akademien som inte kan tvättas bort. Och allt detta elände på grund av en sexmissbrukare!"

I SvD uttrycker Wästberg även en önskan om att de avhoppande nu ska återvända efter att ledamoten Frostenson lovat att inte längre delta i arbetet.

Kungahusets informationschef Margareta Thorgren vill tona ner kungens delaktighet i beslutet.

- Kungens delaktighet handlar om en eventuell översyn av stadgar och vikten av att det här problemet som nu uppstått måste lösas, säger hon till TT.

Anders Olsson uppger att han ska träffa kungen i dag igen.

- Det är viktigt att ha vår beskyddare med oss. Vi måste hämta alla goda krafter för att bygga upp akademien igen, säger han till P1 Morgon.

Margareta Thorgren bekräftar dagens möte.

Annons

Annons

- Det stämmer. Kungen ger ett nytt företräde för tillförordnad ständig sekreterare i dag.

Enligt Olsson fanns två stora problem i Akademien som överskuggade allt annat under hösten och vintern, dels "Frostensonproblemet" och hennes koppling till den så kallade kulturprofilen, dels det stora förtroendeproblemet som rörde den ständige sekreteraren Sara Danius.

- Det var för dålig kontakt mellan ledningen och ledamöterna, beslut förankrades dåligt, säger Olsson i P1 i Morgon.

Samtidigt förnekar han att Sara Danius har tvingats bort från Akademien mot sin vilja.

- Hon har inte tvingats bort. Jag vill tona ner den här dramatiken.

Enligt Olsson kommer Frostenson inte att delta i arbetet i Akademien under de närmaste åren. Sedan hoppas han att hon ska komma tillbaka. Han vill även försöka övertala Danius att komma tillbaka till sin plats som ledamot.

Annons

Annons

Till toppen av sidan