Annons

Annons

Annons

Vänstern anklagas för rasism i ny bok – men analysen är enkelspårig och urvalet selektivt

Är du vit är det för evigt dömd att vara förtryckare, hur goda dina intentioner än är. Är du svart är du för alltid förtryckt. Det är tankar som genomsyrar dagens vänster, enligt högerdebattörerna Adam Cweijman och Ivar Arpi. Faktum är att det är hos vänstern rastänkandet finns, menar de. Anders K Gustafsson tycker att deras analys haltar – men att de har poänger.

Adam Cwejman och Ivar Arpi, två av landets mest tongivande röster på högerkanten, har många poänger när de kritiserar hur ras blivit en avgörande faktor i debatten, men hamnar ofta helt snett. Foto: Anders Meisner/Timbro

Annons

Jag tänker på Voltaire när jag läser "Så blev vi alla rasister" av Adam Cwejman och Ivar Arpi, ledarskribenter på Göteborgsposten, respektive Svenska dagbladet. Och då menar jag inte det citat som felaktigt tillskrivits honom, om att man kan dö för någons rätt att uttrycka en motsatt åsikt Nej, jag tänker på hans roman "Candide", där huvudpersonen säger sig leva "i den bästa av världar", oavsett vilka problem han stöter på.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan