Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Aaron och Dauson från Tanzania studerar kyrkoliv i Nynäshamn

Varje år genomför Svenska kyrkan samarbeten med fyra andra länder, Brasilien, Costa Rica, Filippinerna och Tanzania. Just nu är Aaron M Kengoma och Dauson Mzale från Tanzania på besök i Nynäshamn.

Text

Aaron och Dauson var glada att få se Knappelskär. Foto: Andreas Sjögren

Annons

"Ung i den världsvida kyrkan" heter utbytesprogrammet som ungdomar i åldern 18 till 30 år kan söka. Man ska vara aktiv eller ha varit aktiv i någon av Svenska kyrkans församlingar för att kunna söka. Konceptet är att de unga vuxna får åka iväg i tre månader för att dela liv och vardag i ett annat land och få leva i vad som är andras verklighet. Man får följa den lokala kyrkans arbete, gudstjänster och samhällsengagemang. Man reflekterar tillsammans över livet, tron och kyrkans uppdrag i världen.

Aaron till vänster och Dauson till höger besöker sjöbodarna i Nynäshamn. Foto: Angelica Hedlund

Annons

Utbytena är ömsesidiga och fungerar så att varje höst åker 14 ungdomar från Sverige iväg till de fyra utbytesländerna och på våren kommer lika många och besöker oss. Besökarna får ta del av lokalsamhället och församlingsarbetet samtidigt som de får bo hos en värdfamilj.

Annons

Fyra deltagare från varje utbytesland kommer till Sverige. Två av deltagarna, Aaron M Kengoma och Dauson Mzale från Tanzania är här i Nynäshamn. De bor hos en värdfamilj i Ösmo. De kommer från staden Bukoba som ligger vid Victoriasjön. Nynäshamns församling är just nu värdförsamling för killarna, innan dess var Aaron och Dauson i Nacka-Boos församling.

Under sin vistelse i Nynäshamn kommer killarna få ta del av gudstjänster och mötesplatser, hålla i informationstillfällen och bekanta sig med Nynäshamn och Svenska kyrkan.

Största skillnaden är antalet besökare

– Den största skillnaden mellan Sverige och Tanzania är antalet besökare som kommer på gudstjänster och mässor. Hemma i Tanzania brukar det komma ungefär 3 000 personer och här i Sverige är det knappt 100, berättar Aaron.

Aaron nämner även skillnader som att här i Sverige är det mest äldre människor som går till kyrkan och att våra högmässor och gudstjänster är mycket kortare än deras.

Aaron och Dauson har snart varit i Sverige i tre månader och de trivs bra. Men Dauson påpekar att det finns skillnader när det kommer till vardagslivet.

– Här i Sverige handlar allt om att komma i tid och man aldrig ska vara sen. Men det är ett fint land och härliga människor, säger Dauson.

Annons

I helgen har killarna varit på Torö för att spendera tid med konfirmandledare.

Killarna är redo för en helg på Torö. Foto: Angelica Hedlund

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan