Annons

Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Internationella fyrdagen firas i augusti – här får du koll

Fyrsällskapet anordnar varje år de internationella fyrdagarna. I år inträffar det 18-19 augusti.

Landsort.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

I fjol var det många som tyckte att det var spännande att besöka fyrar. Den totala besökssiffran för de öppna fyrarna var 12 898 personer, trots dåligt väder.

Det ännu är gott om tid innan arrangemanget blir av, men många fyrar har bestämt sig för att vara med. De fyrar som brukar vara med men ännu inte har meddelat sina öppettider står i listan som "preliminär".

Annons

I Nynäshamn har Landsort öppet både lördag och söndag, Huvudskärs fyr i Haninge skärgård ska också ha öppet båda dagarna men har en åldersgräns för besökare. Här kan du hålla kollen på intressanta fyrar att besöka.

Annons

Vad är internationella fyrdagen?

Den Internationella Fyrdagen firades första gången år 2003 och firas sedan dess varje år den söndag (även lördag på vissa platser) som infaller under den tredje hela helgen i augusti.

Världens fyrar är unika maritima byggnadsminnen. Många större fyrars framtid är på sikt osäker då alla troligtvis inte kommer att kunna bevaras. Med största sannolikhet kommer inte heller några fler bemannade fyrplatser att uppföras enligt Svenska fyrsällskapet.

Under den Internationella fyrdagen försöker därför Svenska fyrsällskapet, lokala fyrföreningar och Sjöfartsverket öppna så många fyrar som möjligt så att intresserade har möjlighet att besöka en del av Sveriges unika maritima kulturarv.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan