Annons

Annons

Annons

TU-Medier i Sverige: Teknikneutral moms på nyheter kan inte vänta

Digitala nyheter bör ha samma moms som tryckta tidningar. Foto: VLT:s arkiv

Annons

Dagens höga moms på digital journalistik riskerar att leda till färre redaktioner, fler vita fläckar på mediekartan och en försvagad demokrati. Det skrev 39 publicister nyligen i en debattartikel som bland annat publicerades i Dalarnas Tidningar https://www.dt.se/artikel/opinion/debatt/debatt-39-mediechefer-ta-inte-pressfriheten-for-given-den-hoga-momsen-pa-digital-journalistik-kan-ge-fler-obevakade-omraden, Gefle Dagblad https://www.gd.se/artikel/opinion/debatt/det-maste-snarast-inforas-en-teknikneutral-moms och Hela Hälsingland https://www.helahalsingland.se/artikel/opinion/insandare/hog-moms-pa-digital-journalistik-slar-hart.

Annons

Annons

I artikeln uppmanade publicisterna regering och riksdag att införa en teknikneutral moms. Det är en uppmaning som branschorganisationen TU – Medier i Sverige instämmer i helt och fullt. Nu måste regeringen ta täten i EU och aktivt verka för att grundfrågan blir löst, så vi äntligen kan få en rättvis och teknikneutral moms på nyheter. Det för att minska risken för nedsläckta nyhetssajter, uttunnad lokalbevakning och djupnande medieskuggor.

I början av förra året lovade finansminister Magdalena Andersson (S) samt kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) på DN Debatt (25/1 2017), att sänka digitalmomsen så snart EU, som reglerar momsfrågorna, öppnat för den möjligheten. I Sverige och andra EU-länder har tidningar en lägre momssats än andra varor och tjänster. För Sveriges del är momsen 6 i stället för 25 procent. Men den lägre momssatsen gäller enbart för tryckta tidningar. Momsen på den digitala versionen av samma tidning är 25 procent.

Men den lägre momssatsen gäller enbart för tryckta tidningar. Momsen på den digitala versionen av samma tidning är 25 procent.

Men efter det att ministrarna skrev sin debattartikel har EU:s arbete för en momsharmonisering gått i baklås på grund av en annan konflikt mellan Frankrike och Tjeckien. Och där står vi nu. Det samtidigt som en allt större del av befolkningen vill ta del av nyheterna digitalt och tidningarnas kostnader för distribution och papper ökat markant.

Annons

Nu på fredag, 25 maj, har regeringen ett utmärkt tillfälle att verka för en lösning av momsfrågan. Då samlas nämligen Europas finans- och ekonomiministrar för möte inom EU:s råd för ekonomiska och finansiella frågor. Och på det mötet måste momsfrågan upp på bordet.

Annons

Den får inte prioriteras bort. Frankrikes och Tjeckiens interna konflikt kan inte år efter år hålla tillbaka journalistiken och undergräva mediebranschens förutsättningar i stora delar av EU. För i längden är det naturligtvis inte hållbart att momsen, i takt med digitaliseringen och våra nya medievanor, är fyra gånger så stor för digitala nyheter som för tryckta.

I debattartikeln pekade publicisterna på de positiva effekter momssänkningar på digitala nyheter haft i länder som Norge och Frankrike. Där betalar nu allt fler för sina digitala nyheter och nyhetsmedierna får en växande andel av sina intäkter från läsarna – inte minst bland de norska lokaltidningarna. Den sänkning som Frankrike, vilket till skillnad från Norge är ett EU-land, gjort ses av EU som ett brott mot gällande regler. Det är ytterligare en anledning till att hitta en konstruktiv lösning.

Publicisterna lyfte också fram ett nytt förslag från den danska regeringen. Det danska förslaget går ut på att kompensera nyhetsmedierna för momsen till dess att moderna regler är på plats inom EU. Det är en lösning som finansministern uttryckt intresse för.

TU menar att en parallell process på nationell nivå måste inledas omgående, inte minst så att en omläggning av den svenska digitalmomsen kan ske, så snart en direktivförändring börjat gälla. I det arbetet bör, även för svensk del, möjligheten för medlemsstaterna att tillämpa en lägre skattesats än i dag, inklusive nollskattesats, noga övervägas.

Annons

TU lämnade därför i veckan in en särskild och uppdaterad rapport till regeringen om hur digitalmomsregleringen kan utformas rättsligt.

Nu är det viktigt att regering och riksdag både hemma och i EU arbetar konstruktivt och med en öppen attityd för att snarast möjligt införa en teknikneutral moms. Annars riskerar vi att nyhetsbevakningen runt om i landet försvagas och att en rad redaktioner försvinner. Det är en fråga som inte kan vänta.

Annons

Nu är det viktigt att regering och riksdag både hemma och i EU arbetar konstruktivt och med en öppen attityd för att snarast möjligt införa en teknikneutral moms.

Jeanette Gustafsdotter

vd, TU – medier i Sverige

Carl-Johan Bergman

chefredaktör och ansvarig utgivare, DT

redaktionell chef, MittMedia

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan