Annons

Annons

Annons

Extrema torkan: EU hjälper Sverige – skickar italienska brandflyg

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har begärt hjälp från EU på grund av den extremt höga brandrisken i Sverige.

Text: 

I Västmanland har det brunnit på flera håll den senaste veckan. Här är resterna branden i Rörbo, Sala. Risken för bränder är extremt hög till följd av torkan.

Bild: Mats Wikman

Annons

Italien bidrar med två brandflyg som ska finnas standby och snabbt kunna nyttjas i Sverige, enligt ett pressmeddelande från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Eftersom faran är överhängande är det viktigt att vi har en nationell beredskap som kan svara upp ifall någon behöver stöd, säger Jakob Wernerman, operativ chef för MSB:s hantering, i pressmeddelandet.

Annons

Annons

Det är en sorts flygplan som inte finns i Sverige och de har större kapacitet än de helikoptrar som normalt kallas in vid skogsbränder i Sverige.

P4 Örebro rapporterar att brandflygen troligen landar i Sverige till söndagskvällen och ska vara placerade i Örebro.

Planen ska finnas i Sverige i åtta dygn, enligt P4 Örebro. Sverige har begärt in brandflyg från EU förut, då den stora skogsbranden i Västmanland rasade 2014, men det här är första gången det sker i förebyggande syfte.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan