Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Expert om årets algblomning: "Tidig, men inte unik" – Rådet: Var extra försiktig med barn och hundar

– Lokala blomningar i små skyddade vikar kan alltid uppkomma tidigt eftersom algblomningarna är så väderstyrda, säger Maya Miltell på Länsstyrelsens informationscentral för egentliga Östersjön.

Text

Foto: Länsstyrelsen

Annons

På grund av att det varit så varmt under maj-juni i hela Östersjön har, som NP har rapporterat tidigare, den storskaliga algblomningen startat tidigare än vanligt i år.

Annons

Om det är rekordtidigt vill Maya Miltell på länsstyrelsen dock inte uttala sig om.

Annons

– Det vågar jag inte säga.

Hur ser prognosen ut framåt? Kommer algblomningen fortsätta?

– Det är väldigt svårt att uttala sig om prognoser framåt då blomningarna som sagt är så väderstyrda. Det beror helt på värme och vind. Beroende på hur det kommer blåsa ute på Östersjön så kan algblomningen antingen röra sig ner i vattnet eller flyta upp till ytan.

Hon berättar också att algblomningar snabbt kan uppkomma och försvinna och nämner Askölaboratoriet vid Trosa som NP skrev om i senaste artikeln.

Där observerades de första synliga blomningarna i måndags. Men bara efter en natt så hade algerna rört sig ner i vattnet.

Bild från Askölaboratoriet vid Trosa. Efter en natt var algerna borta. Foto: Lena Kautsky

– Så det kan ändra sig dag för dag. Exempelvis så har vi idag, onsdag inte fått in några rapporter som visar tecken på blomningar i vattnet, i alla fall inte i Nynäshamnsområdet.

– De observationer som gjordes var tidigare i veckan och i helgen, däribland på ett par olika badplatser i och omkring Nynäshamn, fortsätter Maya Miltell på länsstyrelsen.

Annons

Annons

Men lika snabbt som algerna kan försvinna så kan de dyka upp igen och Miltell ger sina bästa tips till badsugna Nynäshamnsbor.

- Gå och kolla själv om vattnet ser grumligt ut eller om det är ytansamlingar i en grön-gul färg. Var extra försiktig om du har med dig barn eller hund.

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan