Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Länsstyrelsens algvarning till alla sommarbadare: "Var uppmärksam på grumligt vatten"

På grund av den senaste månadens ovanligt varma och lugna väderförhållanden har algblomningen i Östersjön redan börjat komma igång. Länsstyrelsen har fått in rapporter om lokala blomningar både runt Nynäshamn och Nyköping.

Text

Cyanobakterier utanför Trosa. Foto: Lena Kautsky

Annons

På måndag morgon noterades de första ytliga cyanobakterierna vid Askölaboratoriet i Trosa.

Enligt ett pressmeddelande från Länsstyrelsen i Stockholms län har man redan fått in flera frågor angående hur algsituationen kommer att se ut kring midsommar. Men tyvärr är det inget de kan svara på i dagsläget då det beror helt på väder och vind.

Annons

Annons

"Ytansamlingar kan snabbt uppkomma vid varma och lugna förhållanden, och kan lika snabbt försvinna", skriver länsstyrelsen i pressmeddelandet.

Man ger dock ett gott råd till alla som är sugna på ett svalkande dopp i det varma vädret och det är att vara uppmärksam på grumligt vatten eller ifall vattnet har en beläggning av något grön-gult.

Fakta: Cyanobakterier

Cyanobakterier (blågröna alger) är en viktig del i vattnets biologiska system och har en stor ekologisk betydelse. De lever i jämvikt med övriga mikroorganismer och finns i såväl söt-, bräck- som saltvatten.

De tar upp koldioxid, mineraler, näringsämnen med mera ur vattnet och omvandlar dessa, med hjälp av fotosyntesen, till energi för sin utveckling och förökning. Viktiga byggstenar i denna process är fosfor och kväve.

Vid vissa tillfällen, när dessa näringsämnen finns i stort överskott och när solljus, vind- och vattentemperatur är optimala, kan en masstillväxt av algerna ske. Det uppstår en så kallad algblomning. I många fall kan detta ske utan att det uppmärksammas, men om vågor och vind för in algmassorna mot vikar och stränder kan detta orsaka stora problem.

En algblomning visar att sjön eller kustvattnet är i obalans. Detta beror främst på övergödning och därmed ett alltför kraftigt tillflöde av kväve och fosfor från omgivningen.

Annons

Ungefär 50 procent av cyanobakterieblomningarna är giftiga.

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan