Annons

Annons

Annons

Svartmunnad smörbult i Östersjön

Ful främmande fisk i Östersjön ökar i expressfart – yrkesfiskaren: ”Tycker det är hemskt”

Fiske hör ihop med skärgården, och abborre, strömming, gös och mört är vanliga fiskarter vid Nynäshamns kust. Men det är bara en tidsfråga innan den främmande svartmunnade smörbulten, som är en av Östersjöns snabbt ökande och livskraftiga snyltgäster, nappar allt oftare på fritidsfiskarnas krokar.

Text

Den svartmunnade smörbulten ökar i Stockholms skärgård. Det är en tidsfråga innan också fritidsfiskare börjar fånga den utanför Nynäshamn, såsom i Polen. Foto: Ann-Britt Florin/SLU, Johan Nilsson/TT

Annons

Den svartmunnade smörbulten är en bekant fisk för fiskaren Ture Hagman på Yxlö.

Bild: Kristina Laitinen

Den svartmunnade smörbulten, som har sitt ursprung i Kaspiska och Svarta havet, har spridit sig snabbt till flera platser vid den svenska Östersjökusten sedan den påträffades första gången utanför Karlskrona för tio år sedan.

En yrkesfiskare, som är inte alls är glad för nykomlingen är Visbybon Jan Andersson som har en ryssja i Kappelshamnsviken på Gotland. För ett par veckor lade han ut ryssjan i hopp om att fånga en annan främmande art, den kinesiska ullhandskrabban, som i likhet med den svartmunnade smörbulten har åkt snålskjuts till Östersjön med långväga fartygs barlastvatten.

Annons

– Jag fick mellan 75 och 100 kilo smörbult i ryssjan och jag tycker att det är hemskt, berättar han för NP.

Annons

– Jag skall kolla med en kräftuppfödare om han vill ha dom till kräftmat eller agn. Det verkar som hela Gotlands kust är nerlusad av denna fisk, för jag har hört att en man hade 70 kilo smörbult på ett strömminggarn.

Också för fiskaren Ture Hagman på Yxlö är den svartmunnade smörbulten en välbekant fisk i dag. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, provfiskar sedan 1992 varje år i hans fiskevatten som ett led i den svenska miljöövervakningen av kustfisk i Egentliga Östersjön. Två exemplar av den svartmunnade smörbulten fastnade första gången i forskarnas provfiskenät utanför Nynäshamns kust 2013. Tre år senare var de 297 stycken. I fjol fick man upp 1 835 stycken.

Inbäddat innehåll

– De lär väl bli 10 000 i höst, säger Ture Hagman.

Han berättar att han fick flera kilo smörbultar varje gång när han vittjade sin ryssja i fjol.

Forskarna talar nu om en närmast exponentiell ökning av den svartmunnade smörbulten utanför Nynäshamns kust. Ökningstakten har också varit mycket snabb på södra sidan om Östersjön, i Gdanskbukten i Polen, där arten påträffades första gången för tjugotalet år sedan. Där dominerar den svartmunnade smörbulten i dag kustfiskfaunan helt. Den nyttjas numera som en matfisk i Polen.

Annons

Annons

De är fina i smaken, faktiskt.

Också Ture Hagman på Yxlö har provat att laga den svartmunnade smörbulten genom att steka den som abborre.

– Det är inget fel på smaken. De är ganska små, så det blir mycket jobb för att få ihop så att det räcker för en måltid, men de är fina i smaken, faktiskt. Smaken påminner lite om abborre och köttet är fast.

Själv har han bara fått svartmunnade smörbultar som en oplanerad bifångst.

– De som finns här i dag är som mest bara 20 centimeter långa. Men så småningom, när de har växt till sin fulla storlek också här, kan de fastna i nät som har lite större maskor. Hittills har de bara fastnat på provfiskenäten vars maskstorlek är 16 millimeter, säger han.

Svartmunnad smörbult påminner till utseendet om vår inhemska smörbult, men den har en fläck på ryggfenan. Hanen är svart under lektid. Foto: Ann-Britt Florin/SLU

Den Svartmunnade smörbulten, som är en främmande art i Östersjön, har runt huvud och är ganska liten. Foto: Susanne Tärnlund/SLU

Ture Hagman har inte tänkt att fånga arten med andra redskap än ryssja.

– Jag har hört talas om en fiskare som har fått smörbult på krok. Men att fiska den på det sättet kan vara svårt för den är en bottenätare, säger han.

Det faktum att denna främmande art äter blåmusslor, som är föda för bland andra piggvar, flundra och ejder, oroar Ture Hagman. Med sitt stora antal kan den svartmunnade smörbulten konkurrera ut de inhemska arterna, befarar han.

Annons

Annons

– Det finns en risk för att äter de upp alla blåmusslor, för musslorna växer inte så fort. Jag är rädd för att det kommer att bli näringsbrist för flundra, piggvar och ejder.

Som sin kollega på Gotland har också Ture Hagman fått upp en kinesisk ullhandskrabba i sin ryssja.

– Jag fick en i fjol. När jag sträckte ut benen på den mätte den 17 centimeter i diameter. Men jag har inte fått någon annan sedan dess, berättar han.

Vad gjorde du med den?

– Jag gav den till en forskare i Askölaboratoriet som ville undersöka den.

Fakta: Fripassagerare i Östersjön

I svenska sötvatten och havsområden har minst 80 vattenlevande arter etablerat sig. Flera av dem lever i Östersjön och har spridits hit som snyltgäster på fartyg – som fripassagerare i fartygens barlastvatten eller på fartygens skrov. I sin nya miljö kan de bli harmlösa eller orsaka stor skada.

Den släta havstulpanen är en av de allra första kända snyltgästerna i Östersjön. Den tros ha kommit hit från nordvästra Atlanten som påväxt på fartygsskrov. Arten påträffades första gången i Sverige i mitten av 1840-talet. Den sätter sig på båtbottnar, bryggor och andra konstruktioner i vatten och den kan konkurrera med andra organismer om utrymme. En fördel är att havstulpaner kan fungera som fästsubstrat för blåmusslor. Havstulpaner kan också bilda livsmiljöer för kräftdjur och andra organismer.

Den svartmunnade smörbulten är en av de senaste objudna gästerna i Östersjön. Den tros ha kommit hit via fartygens barlastvatten. I Östersjön upptäcktes den första gången utanför Polens kust i slutet av 1990-talet. Första fyndet i Sverige gjordes i Karlskrona skärgård 2008. Nu är lever den vid Sveriges kust från Göteborg till Stockholms södra skärgård. Det finns en risk för att den börjar konkurrera med andra bottenlevande arter som smörbult, tånglake och skrubbskädda.

Annons

Läs mer: Ture är den sista fiskaren i sin släkt

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan