Annons

Annons

Annons

Svartmunnad smörbult i Östersjön

Invasiv svartmunnad smörbult äter ejderns musslor – men flera orsaker tros vålla ejderdöden

Nykomlingen i Östersjön, den svartmunnade smörbulten, konkurrerar om musslorna med ejdern. Det är i dagsläget oklart vilken roll det spelar för ejderns tillbakagång.

Text

Den svartmunnade smörbulten äter musslor och konkurrerar med ejdern om föda. Foto: Foto: Ann-Britt Florin/SLU, Kristina Laitinen

Annons

Ejdrarna har blivit en allt ovanligare syn i skärgården, och forskare försöker sedan flera år tillbaka ringa in orsaker till ejderstammens tillbakagång. NP frågar forskningsassistent Susanne Tärnlund på SLU Aqua om den snabbt ökande svartmunnade smörbulten, som i likhet med ejdern äter musslor, kan påverka ejderstammen.

– Lokalt kan konkurrensen mellan arter om föda påverka tillgången på musslor. Men det är oklart om det är tillgången på musslor eller annat, som till exempel brist på tiamin i ekosystemet, som påverkar ejdern, lax och andra arter, svarar hon.

Forskningsassistenten Susanne Tärnlund på SLU Aqua tittar på en svartmunnad smörbult som har fiskats upp i fiskaren Ture Hagmans fiskevatten vid Yxlö.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Den svartmunnade smörbulten är en av de flertalet främmande arter som har spridits till svenska vatten med fartygs barlastvatten. För att förhindra att främmande arter på så sätt åker snålskjuts till nya vattenområden införde man en internationell konvention i höstas. Den kräver att alla fartyg, som går på internationella resor och som tar upp och släpper ut barlastvatten, behandlar sitt barlastvatten på ett särskilt sätt.

Annons

Lokalt kan konkurrensen mellan arter om föda påverka tillgången på musslor.

Men när den svartmunnade smörbulten en gång har etablerat sig i ett område tycks det vara omöjligt att utrota den. SLU Aqua och Enetjärn Natur har, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, arbetat fram ett hanteringsprogram för svartmunnad smörbult.

– Frågan ligger nu hos Havs- och vattenmyndigheten. Inga beslut är ännu tagna, berättar Susanne Tärnlund.

Enligt forskarna skulle en rening av fartygens barlastvatten troligen få störst effekt. Men även båttvätt vid flytt av båtar från kust till inlandsvatten skulle kunna begränsa spridningen. Ett större antal rovfiskar skulle troligen även det minska risken för att den svartmunnade smörbulten etablerar sig i nya områden.

Läs mer: Ny studie bekräftar orsaken bakom ejderdöden

Den svartmunnade smörbulten konkurrerar om musslorna med ejdern.

Bild: Kristina Laitinen

Inbäddat innehåll

 

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan