Annons

Annons

Annons

Kommunvalet Nynäshamn 2018

Så kan kommunen bidra till att Östersjön blir friskare – politikerna svarar i #kandulova

Nynäshamns kommun både kan och måste göra mer för att bekämpa miljöproblemen i Östersjön. Så tycker de flesta politiska partier. Men svaren i NP:s nya valtjänst #kandulova visar att ambitionsnivån mellan de olika partierna varierar.

Text

Anmäl text- och faktafel

Förekomsten av giftalger hotar möjligheten att bada i Östersjön. Foto: Carina Albin och TT

Östersjön mår inte bra. Eftersom det knappast finns någon fisk kvar i vattnen runt Nynäshamn lägger fiskaren Pelle Jonasson ned sin verksamhet. Ansamlingarna av giftalger kom tidigt i år och utbredningen är stor.

Annons

Annons

Oron för Östersjön fick också signaturen Robert att häromdagen skicka in en fråga till NP:s nya valtjänst #kandulova. Frågan lyder:

"Kan du lova att kommunen ska dra sitt strå till stacken för att fixa så att inte Östersjön dör? Vad gör kommunen och vad borde göras? Snart finns bara giftalger kvar!"

Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har än så länge svarat "Ja" på frågan. Både S och M framhåller att den viktigaste insatsen som kommunen kan göra är att driva på för att få bort den stora mängd av föråldrade enskilda avlopp som finns här.

"Kommunens viktigaste uppgift för detta är utbyggnad av kommunala avloppsnätet samt se till att det blir hållbara avloppslösningar där det inte är möjligt eller försvarbart att dra fram kommunalt avlopp", skriver Henrik Persson (S).

"Kommunen kan främst bidra med hållbara VA-lösningar, där även omhändertagande av sjöfartens svart- och gråvatten är viktigt, skriver oppositionsrådet Harry Bouveng (M).

Giftiga blågrönalger i Östersjön, utanför Nynäshamn.

Bild: Carina Albin

Miljöpartiet håller med S och M om att förorenat dagvatten inte ska ledas ut i havet samt att latrin och avfall från den sjöfart som kommer till Nynäshamn inte släpps ut, utan tas om hand i hamnen. MP vill dock lägga till ännu fler insatser. Bland annat framhåller partiet att fartyg som kommer till Nynäshamn bör kunna tanka bränslen som är mindre skadliga för miljön.

Annons

"Kunskap och engagemang är nyckeln till att Östersjön blir renare, vi vill starta en marinbiologisk gymnasielinje. Miljöpartiet vill att våra barnbarn ska kunna meta abborre och bada i ett friskt hav!", skriver Bernt Månsson (MP).

Annons

Framtida generationen ska kunna bada i ett friskt hav, framhåller Miljöpartiet.

Bild: TT

För att vända utvecklingen krävs så klart också politiska beslut på högre nivåer i samhället. Både Vänsterpartiet och Moderaterna menar att det är bra om aktörer i Nynäshamn engagerar sig i sådana sammanhang.

"Det krävs nationella och internationella åtgärder för att rädda Östersjön. Vår kommun kan inte göra det själva. I dag är havet ett av de mest förorenade i världen och tillhör en av jordens mest hotade miljöer", skriver Miriam Malm (V).

"Jag är själv vice ordförande i Östersjökommissionens maritima arbetsgrupp, där de här frågorna står högst upp på dagordningen och där till exempel Polen och de baltiska länderna är med i arbetet för ett rent Östersjön", skriver Harry Bouveng (M).

Det enda parti som hittills har svarat "Nej" på Roberts fråga är Pensionärspartiet. PPN bedömer att kommunala insatser inte kommer att vara avgörande.

"Detta är en mycket större fråga än vad en enskild kommun ska kunna åtgärda. Problemet finns ju redan och verkar inte minska. Det är en gemensam fråga för alla Östersjöländer", skriver Robert Norberg (PPN).

Har du också en fråga att ställa till de politiska partierna? I så fall kan det vara värt att börja använda #kandulova redan i dag!

Annons

Läs även: Nya mackar vid väg 73 hyllas av politikerna – vill se mer förnybara drivmedel

Läs även: Löfte inför valet: Så ska det bli säkrare att promenera och cykla i Nynäshamn – partierna svarar i #kandulova

Annons

Läs även: Löfte inför valet: Ösmo ska få en ny badplats vid Muskan – så svarar politikerna i #kandulova

Läs även:  Löfte inför valet: Stora Vika ska utvecklas och kan få ny park – så svarar partierna i #kandulova

Läs även Daniel Nordströms krönika: Chefredaktören: Nu lanserar vi sajten kandulova – här får läsarna ställa sina egna valfrågor direkt till politikerna

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan