Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Debatt
Tråkigt att Vänsterpartiet ignorerar proportionella val

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Donald Löfving (SD).

Bild: Privat

Annons

Fullmäktige 12 december i Nynäshamn bestod nästan enbart av nomineringar och val till de olika politiska församlingarna, de opolitiska positionerna som ombud i vägföreningar och ledamöter i bolagsstyrelser.

Sverigedemokraterna med våra sex mandat tar plats i alla politiska församlingar och styrelser med ett antal av fem eller fler ledamöter. Vänsterpartiet besitter två mandat och tar inte plats någonstans, utan deras valtekniska samarbete med Miljöpartiet som besitter likaså två mandat i fullmäktige.

Annons

Annons

Slutna voteringar vid personval i fullmäktige är tidsödande. Detta då samtliga ledamöter på en valsedel ska skriva det specifika antal namn som voteringen medger samt att namnen måste vara korrekta. Vid val till styrelse i Nynäshamnsbostäder nominerade Vänsterpartiet på sittande kommunfullmäktigesammanträde ytterligare ett namn utöver valberedningens förslag, som ett motförslag till Sverigedemokraternas nominerade.

Det finns inget hinder för något parti att göra detta ska tilläggas, men man gör det på båda posterna som ledamot och suppleant i ovan nämnda bolagsstyrelse.

Hade samtliga ledamöter i fullmäktige lagt sin röst på Vänsterpartiet så hade det inte spelat någon roll, då Sverigedemokraterna hade begärt ordet och yrkat på proportionella val och platsen hade tilldelats Sverigedemokraterna per automatik.

Att yrka proportionella val är den sista utväg de politiska partierna har i sin verktygslåda att tillgripa för att få de platser man har rätt till, men det kommer med en prislapp. De invalda får inte bytas ut även om så önskas under den tid de är valda, alltså något som politiska partier inte använder i onödan.

Om Vänsterpartiet nominerade av ren okunskap är fortfarande oklart, men två gånger dessutom.

Det positiva är att fullmäktiges ledamöter visade vad de tyckte om denna nominering.

Annons

Donald Löfving

Gruppledare Sverigedemokraterna

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan