Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Insändare
Räcker pengarna för uppfräschning av Vanstaskolan?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Carina Albin

Annons

Jag tillhör en av dem som varit mest kritiska till högstadieflytten på dessa insändarsidor. Efter att ha varit på öppet hus på Vanstaskolan i helgen, måste jag erkänna att jag delvis har ändrat uppfattning i frågan. Jag pratade med såväl elever som lärare och skolledning. Min känsla var att de flesta trivdes bra i skolan. Att de åtgärder som skolledningen vidtagit de senaste åren börjar ge resultat i en positiv riktning, både när det gäller trygghet och utbildningsresultat. Det finns givetvis mycket kvar att göra, men jag uppfattar det som att det finns en kontinuitet och långsiktighet som jag delvis saknade i Sunnerbyskolan. Dock känns skolans lokaler mörka, slitna och i stort behov av uppfräschning. Sammanfattningsvis är min känsla mycket mer positiv nu än tidigare.

Annons

Jag är dock fortfarande lika kritisk till hur kommunledningen har hanterat frågan. Jag håller med Sorundanet om att det behövs en offensiv framtidssatsning och att ”klippa och klistra” inte är någon optimal lösning.

Annons

När det gäller Vanstaskolan blev jag informerad om att skolan har fått fem miljoner kronor för att investera i nya klassrum, nya toaletter, en allmän uppfräschning samt att bygga om atriumet för att få ett bättre ljusinsläpp.

Det låter som en väldigt låg summa. Högstadieflytten innebär en stor förändring för samtliga elever och lärare. Det är av yttersta vikt att det blir en, så positiv upplevelse som möjligt. Fräscha, ljusa och ändamålsenliga lokaler är en viktig del av den upplevelsen. Det är också något som relativt lätt går att åtgärda om bara kommunledningen är villig att satsa tillräckligt mycket pengar. Jag anser att det är deras skyldighet med tanke på hur dåligt, forcerat och odemokratiskt frågan har hanterats.

Redan i nuläget har skolan för få toaletter för att följa regelverket. Om jag minns rätt behöver man bygga minst åtta nya toaletter. Jag är ingen byggare, men det låter som att fem miljoner kan gå åt ganska fort. Enligt min uppfattning skulle man förutom att behöva måla om överallt också behöva byta ut belysningen i korridorerna för få en ljusare och mer inbjudande känsla. Vår ”elevguide” efterfrågade också fler sittbänkar i korridorerna.

Jag uppmanar därför kommunledningen att inte sätta en gräns på hur mycket det får kosta, utan att de satsar det som krävs.

Det är inte rimligt att hänvisa till att det behövs en ny skola i Ösmo som ett skäl till att inte göra de investeringar som krävs i Vanstaskolan. Det kommer troligen dröja minst fem år innan en, eventuellt ny skola står på plats.

Ulf Klernäs

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan