Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt V: Ett fåtal får inte förstöra livsvillkoren för oss alla

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Foto: Privat Samuel Skånberg, Haninge, kandidat för Vänsterpartiet i EU-parlamentsvalet.

Annons

Runt om i Europa hetsar högerextremisterna mot migranter och minoriteter, försöker inskränka aborträtten och rättigheter för HBTQ-personer. Vänsterpartiet är det självklara alternativet för de som vill slå tillbaka mot den högerextrema frammarschen.

Men för att råda bot på de högerextremas framgångar måste vi förstå dess bakgrund. Nyliberal politik har inneburit nedskärningar och åtstramningar I välfärden och ökade klyftor. De rikaste har gynnats medan de fattigaste betalat notan.

Annons

Annons

Vi i Vänsterpartiet vet att det bara är en politik för jämlikhet och rättvisa som verkligen kan göra skillnad. Det är därför vi kräver att alla ska ha rätt till kollektivavtal och att alla ska ha rätt till lika löner oavsett var man kommer ifrån.

Samtidigt är kampen mot klimatförändringar vår tids stora ödesfråga. Klimatomställningen måste vara rättvis. I dagsläget är det ett fåtal rika individer och storföretag som lever gott på att förstöra livsvillkoren för mänskligheten.

Därför driver Vänsterpartiet en politik för jämlik omställning. Vi kräver därför t.ex. en progressiv flygskatt, där den som flyger mest också betalar mest, och ett stopp för EU-subventioner till klimatförstörande industrier.

Vänsterpartiet är partiet som konsekvent står upp mot rasism och sexism, för rättvisa och jämlikhet, och mot klimatförändringar, på vanligt folks villkor. Kort sagt: för ett Europa för alla, inte bara för de rikaste.

Samuel Skånberg, Haninge, kandidat för Vänsterpartiet i EU-parlamentsvalet

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan