Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Insändare
Insändare: Ingen ska störa det pågående valet

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

Svar på insändare med rubriken ”Vem stör det fria valet”.

Hej Mikael. Du beskriver i din insändare en situation när du skulle förtidsrösta som du upplevde som utlämnande. Du skriver även att ”någon tagit sig friheten att dölja ett partis valsedlar” samt ställer frågan ”vem försöker störa och hindra ett fritt demokratiskt val?”. Självklart ska ingen störa eller hindra det pågående valet eller demokratin, och det är naturligtvis beklagligt om du upplevt det så. Röstmottagarna som jobbade när du röstade har dock en annan bild av situationen.

Annons

Valhemligheten är en grundläggande del av vår demokrati och hanteringen av valsedlarna är en känslig del av valet. Hanteringen av valsedlarna är därför ett moment som vi noga går igenom vid utbildningen för röstmottagare. Enligt vallagen ska valsedelsställ och valskärmar vara skyddade mot insyn så att du som väljare ostört ska kunna ta din valsedel vid stället och lägga den i valkuvertet bakom skärmen utan att någon ser hur du röstar.

Annons

Det är röstmottagarna i vallokalen som ansvarar för ordningen i valsedelställen. För att kunna hantera den uppgiften krävs en avvägning mellan ordning och att väljarna inte ska känna sig övervakade. Röstmottagarna har inte möjlighet att mellan varje väljare gå in och kontrollera ordningen i valsedelställen utan får göra det med jämna mellanrum. Mellan kontrollerna kan det då hända att ett partis valsedlar har lagts över ett annat partis, så som du beskriver. Oavsett om det sker avsiktligt eller oavsiktligt är det beklagligt och det var bra att du uppmärksammade röstmottagarna på situationen så den kunde rättas till.

I vallokalen har vi ett ställ med valsedlar och tre valskärmar och för att undvika köbildning vid stället ska rösten göras i ordning vid valskärmen, inte vid valsedelstället. Du beskriver denna rutin som utlämnande men jag förstår inte riktigt hur du menar.

Att vi som medborgare har förtroende för att valet hanteras på ett korrekt sätt är oerhört viktigt. Vi har precis avslutat sex utbildningar med sammanlagt 160 ”vanliga invånare” som på ett engagerat sätt ställer upp för att valet ska kunna genomföras på ett korrekt och demokratiskt sätt. Jag har ett stort förtroende för dem!

Christian Wigren, kanslichef Nynäshamns kommun

 Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan